Vicepresedintele egiptean Omar Suleiman a scapat nevatamat dintr-o tentativa de asasinat, care a avut loc zilele trecute, au declarat surse citate de FoxNews. Atacul, care s-a produs la 29 ianuarie, s-a soldat cu moartea a doi dintre agentii care-l pazeau pe Suleiman.

Omar SuleimanFoto: Agerpres

Potrivit unui oficial din Administratia Obama, atacul ar fi avut loc imediat dupa ce Suleiman a fopst numit vicepresedinte al Egiptulului. Oficialul american l-a descris ca "un atac organizat impotriva coloanei de masini" a lui Suleiman.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, a refuzat sa confirme informatiile despre atentat.

FoxNews precizeaza ca nu se stie deocamdata cine s-a aflat in spatele tentativei de asasinat, insa incidentul reprezinta un moment dramatic in contextul revoltelor anti-guvernamentale din Egipt. Presedintele Hosni Mubarak l-a numit vicepresedinte pe Suleiman, intr-un efort de a pune capat protestelor din marile orase si de a dialoga cu opozitia.

In plus, Suleiman este considerat un posibil lider interimar al Egiptului, care sa faca tranzitia spre democratie in tara araba.

Omar Suleimana fost, de la numirea sa in fruntea serviciilor de spionaj in 1993, una dintre cele mai influente si putin cunoscute figuri din lumea politica a Orientului Mijlociu.

In cadrul armatei, el a participat la razboiul din Yemen din 1962 si la conflictele cu Israelul din 1967 si 1973. In calitate de sef al serviciilor secrete, Suleiman este considerat responsabil pentru punerea in practica a represiunii impotriva opozitiei Islamiste.

Actualul vicepresedinte este cunoscut mai ales pentru relatiile sale cu Statele Unite. Controlul sau asupra serviciilor secrete l-a adus in contact cu CIA-ul, care a desfasurat in Egipt un program de capturare si deportare a mai multor persoane banuite de acte de terorism. Alaturi de Mubarak, el este vazut ca esential pentru mentinerea status-quo-ului din Orientul Mijlociu, mai ales in ceea ce priveste relatiile cu Israelul. Publicatia The New Yorker il citeaza pe Edward Walker, fost ambasador american la Cairo, ca fiind responsabil cu “unele dintre lucrurile negative la care s-au pretat egiptenii, cum ar fi actele de tortura”. Totusi, fostul ambasador il considera pe Suleiman drept o persoana “foarte realista”.