Liderul spiritual al musulmanilor din Cecenia le-a cerut femeilor, miercuri, sa se imbrace mai "modest" si sa-si afiseze numai fata si mainile.

La un deceniu dupa ce Moscova a purtat doua raboaie cu separatistii ceceni de la putere, pacea in regiune pare tot mai subreda. Liderii spirituali castiga tot mai multa influenta si putere in regiune, ceea ce va face, spun analistii, ca Cecenia sa evolueze din nou in directia autonomiei.

"Femeile trebuie sa inteleaga cererea noastra," a declarat muftiul Sultan Mirzayev intr-un interviu acordat Reuters in capitala cecena Groznii.

"Noi nu fortam pe nimeni, dar facem apel la femei sa poarte costume traditionale islamice, unde numai mainile si fata sunt vizibile", a spus el. Cuvintele muftiului nu au nicio greutate juridica, dar sunt urmate in general, deoarece este un lider spiritual respectat si temut in zona cu sprijin din anumite sfere de putere de la Kremlin.

Mirzayev a spus "fustele scurte, un cap descoperit si parul in vrac" ii va face pe oameni sa creada ca femeia in cauza "a avut doar o jumatate de creier" si i-ar descuraja sa vorbeasca cu ea. "Aceasta este religia noastra si pretuim modestia", a adaugat el.