Fostul presedinte cubanez Fidel Castro a declarat ca soarta presedintelui egiptean Hosni Mubarak este "pecetluita" si ca nici Statele Unite nu pot sa-i mai sustina regimul ce dureaza de 30 de ani, relateaza noticias.aol.com. Fostul lider de la Havana, care a condus Cuba pentru aproape cinci decenii, a facut aceste afirmatii intr-un editorial scris pentru Cubadebate si citit la televiziunea nationala.

"Soarta lui Mubarak este pecetluita si nici chiar sprijinul Statelor Unite nu-i vor salva regimul", a afirmat Fidel Castro, referindu-se la protestele anti-guvernamentale din Egipt care dureaza de peste o saptamana.

Castro a mai spus ca Statele Unite au devenit principalul aliat al Egiptului in lumea araba, insa acest lucru nu i-a oprit pe americani sa comploteze impotriva egiptenilor in timpul regimului fostului presedinte Gamal Nasser Addel. De altfel, fostul presedinte cubanez a acuzat Statele Unite ca nu au incetat sa conspire impotriva lumii arabe, unde "se concentreaza cele mai mari rezerve de petrol ale planetei".

"Egiptul are o istorie glorioasa si oameni inteligenti care si-au lasat amprenta pe istoria civilizatiei", a scris Fidel Castro.

"Lumea se confrunta simultan, pentru prima data, cu trei probleme: criza climatica, criza alimentara si criza politica", a afirmat fostul lider de la Havana, adaugand ca "riscurile unui razboi distructiv sunt tot mai prezente".

Fidel Castro a renuntat la putere in 2006, dupa ce s-a imbolnavit. In acest moment, el scrie editoriale pe teme de politica internationala si il consiliaza pe fratele sau, Raul Castro.