Un apel care cere organizarea de manifestari in cursul zilei de vineri "impotriva autocratiei, coruptiei si tiraniei" in Siria a fost lansat recent pe Facebook, in momentul in care manifestatiile fara precedent din Egipt cer plecarea presedintelui Hosni Mubarak, relateaza AFP.

Un grup pe Facebook, care avea deja peste 7.800 de membri in dimineata de marti, a lansat un apel la proteste sub sloganul "Revolutia siriana 2011". Manifestarile ar urma sa inceapa vineri, dupa rugaciune, "prima zi de manie a poporului sirian si de rebeliune civila in toate orasele siriene".

"Va asemanati tinerilor din Tunisia si Egipt. Nu vrem o revolutie violenta si o revolta pasnica (...), ridicati vocea de o maniera pasnica si civilizata, pentru ca exprimarea opiniilor este garantata de Constitutie", spune acest grup, intr-un comunicat postat pe site.

Site-ul Facebook este blocat de autoritatile siriene dar cenzura poate fi ocolita cu ajutorul anumitor programe.

Un alt grup a cerut pe Facebook o adunare in fata Parlamentului din Damasc, joi la ora 15.00, in semn de solidaritate cu "studentii, muncitorii, somerii si pensionarii saraciti".