Statele Unite au finantat cu zeci de milioane de dolari organizatiile de promovare a democratiei in Egipt, potrivit documentelor obtinute de WikiLeaks si publicate vineri de cotidianul norvegian Aftenposten.

Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) ar fi prevazut sa consacre 66,5 milioane de dolari in 2008 si 75 de milioane in 2009 pentru programele egiptene legate de democratizare si buna guvernanta, potrivit unei note a ambasadei SUA din Cairo datata 6 decembrie 2007.

"Presedintele Mubarak este profund sceptic in privinta rolului SUA in promovarea democratiei", subliniaza o alta telegrama datata 9 octombrie 2007.

"Totusi, programele guvernamentale americane ajuta la formarea unor institutii democratice si la intarirea vocilor individuale care se pronunta in favoarea schimbarii in Egipt", adauga nota americana.

Potrivit Aftenposten, care spune ca a recuperat de o maniera care ramane neclara toate cele 250.000 de documente diplomatice obtinute de WikiLeaks, Statele Unite au contribuit direct la "dezvoltarea fortelor care se opun presedintelui" Mubarak.

A doua nota precizeaza ca sumele varsate de SUA pentru promovarea democratiei finantau atat programe conduse de guvernul egiptean cat si ONG-uri egiptene si americane.

Ministrul egiptean pentru Cooperare internationala Fayza Aboulnaga ar fi cerut intr-o scrisoare adresata ambasadei ca USAID sa inceteze finantarea alocata a 10 organizatii de acest tip "pe motivul ca nu s-au inregistrat corect ca ONG-uri", potrivit unei a treia note din 28 februarie 2008.

Considerat in general drept succesorul desemnat al presedintelui Mubarak, fiul sau Gamal este descris drept "iritabil in ceea ce priveste finantarile americane directe in favoarea democratiei si a bunei guvernante", releva o a patra nota, datata 20 octombrie 2008.