Un faimos spion pakistanez, considerat mentorul talibanilor din Afghanistan, a murit in timp ce se afla in mainile militantilor islamisti care il rapisesera in nord-vestul Pakistanului, a confirmat un oficial, citat de DailyNews. Potrivit AP, nu este insa clar daca Sultan Amir Tarar a fost ucis de rapitori sau a murit in urma unui atac de cord, asa cum sustin talibanii.

Tarar, cunoscut de talibani sub numele de Colonelul Iman, a fost rapit cu 10 luni in urma in Waziristan, in partea de nord-vest a Pakistanului. Impreuna cu el au mai fost rapiti ziaristul britanic Asad Qureshi, care a fost ulterior eliberat, precum si Khalid Khawaja, un fost spion, devenit activist.

Publicatia The Guardian a precizat ca Tarar si Khawaja il escortau pe Qureshi in zona tribala pentru filmarea unui documentar.

Cei trei au fost rapiti de gazda lor, un comandant tribal, care a cerut 25 de milioane de dolari in numele Tigrilor Asiei, un grup necunoscut pana in acel moment.

Cadavrul lui Khawaja a fost gasit dupa o luna, avand in apropiere un bilet in care se scria ca este spion occidental.

DailyNews a scris ca moartea lui Tarar a venit in timp ce se afla in mainile militantilor islamisti, nascuti din miscarea talibana, la crearea careia si-a adus si el aportul. Antrenat de fortele speciale ale SUA in timpul razboiului din Afghanistan din anii '80, Tarar a ajutat ulterior la formarea si pregatirea talibanilor.

In 2010, Tarar spunea ca talibanii "sunt oameni superiori, cu o cultura superioara. Sunt produsul circumstantelor", adaugand ca miscarea talibana a aparut ca "o reactie la agresiunea americana".

Tariq Hayat, oficial pakistanez din regiune, sustine ca rapitorii lui Tarar solicita in prezent 200.000 de dolari pentru a-i returna cadavrul.