Discutiile pe marginea dosarului nuclear iranian, desfasurate timp de doua zile la Istanbul, s-au incheiat fara "rezultate palpabile", transmite Reuters. Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Catherine Ashton, a declarat ca este "dezamagita" de rezultatul negocierilor purtate de Iran, Rusia, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Germania si China.

Negocieri la IstanbulFoto: Agerpres

"Aceasta nu este rezultatul la care speram... De acum depinde de Iran sa demonstreze ca programul sau nuclear este pasnic", a afirmat Ashton, care a participat ca mediator. Oficialul european a spus ca nu sunt programate alte negocieri in viitorul apropiat, insa "usa ramana deschisa", daca Iranul "alege sa raspunda pozitiv".

Ashton a declarat ca o serie de conditii impuse de Guvernul de la Teheran, printre care ridicarea sanctiunilor internationale si recunoasterea dreptului sau de a imbogati uraniu, au fost considerate "inacceptabile" de celelalte parti participante la discutiile din Istanbul. Declaratia sa a fost completata de cea a unui oficial SUA, care a spus ca intalnirea a fost dezamagitoare si ca "raman diferente serioase" intre tabara iraniana si restul participantilor.

Pe de alta parte, negociatorul-sef al Iranului, Saeed Jalili, a insistat ca tara sa are dreptul sa dezvolte un program nuclear in scopuri civile.

Ulterior, un oficial american a spus ca cele sase puteri mondiale sunt dispuse sa gaseasca o solutie diplomatica in aceasta chestiune, insa decizia apartine autoritatilor din Teheran: "Sunt semne ca programul nuclear al Iranului a incetinit, astfel incat exista timp si spatiu pentru diplomatie". Oficialul a adaugat ca toate cele sase puteri globale sunt "unite in ceea ce priveste intentia noastra".

Reuters precizeaza ca esecul negocierilor sugereaza ca sanctiunile impotriva Iranului au avut un efect minor in a convinge regimul de la Teheran sa coopereze, desi analistii afirma ca masurile internationale afecteaza economia iraniana.