FBI (politia federala americana) a arestat joi peste o suta de mafioti, banuiti ca ar face parte din Cosa Nostra, in cadrul unei operatiuni fara precedent in New York, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al tribunalului federal din Brooklyn.

Arestarile au fost efecutate in zorii zilei de joi in New York, New Jersey si Rhode Island si au vizat atat simpli executanti cat si lideri de calibru, spun anchetatorii.

In total, au fost arestate 127 de persoane, dintre care 91 sunt banuiti ca fac parte din sapte familii ale mafiei italiene, cinci dintre acestea fiind din New York, precizeaza Ministerul Justitiei intr-un comunicat.

Acuzatiile merg de la extorcare de fonduri la crime si trafic de droguri.

Un semn al importantei deosebite al acestei actiuni - ministrul american al Justitiei Eric Holder s-a deplasat la New York si a tinut o conferinta comuna de presa cu Janice Fedarcyk, oficial al FBI, la biroul procurorului general din Brooklyn.

"Arestarile de astazi marcheaza un avans important in destructurarea activitatilor ilegale ale Cosa Nostra", a declarat Eric Holder.

"Este cea mai importanta actiune efectuata vreodata intr-o singura zi, la care au participat peste 800 de agenti ai FBI", a subliniat el.

New York Times, care citeaza surse apropiate anchetei, vorbeste despre "cea mai mare actiune de curatire efectuata vreodata de autoritatile federale in mediul criminalitatii organizate".

Unele crime dateaza din anii '80 si '90, adauga cotidianul american. Printre capetele de acuzare figureaza acuzatiile clasice la adresa mafiei italo-americane: spalare de bani, jocuri clandestine si extorcare de fonduri legate de industria constructiilor si a activitatilor portuare.

Politia estimeaza ca ultimele doua activitati raman controlate de cinci familii ale mafiei italo-americane: Genovese, Gambino, Lucchese, Colombo si Bonanno.

Incepand cu anii '90, FBI a realizat numeroase victorii impotriva criminalitatii organizate de origine italiana, considerata in declin din acel moment, si din cauza concurentei mafiilor rusesti, mexicane si chinezesti.

Astfel, anchetatorii au reusit sa obtina informatii care au condus la arestari celebre, precum cea a lui John Gotti, seful clanului Gambino condamnat in 1992 sub acuzatia ca a comandat zeci de crime, printre care si pe cea a predecesorului sau, Paul Castellano, asasinat in 1985 cand iesea din restaurantul "Sparks" din Manhattan.

John Gotti a murit in inchisoare in 2002. De atunci, fiul sau, John "Junior" Gotti, a reusit sa scape in mai multe randuri, ultima oara in 2009, din ghearele justitiei.

In ciuda acestui declin, mafia italiana din New York ramane foarte prezenta in imaginarul colectiv, in special din cauza nenumaratelor filme si seriale TV care au fost si continua sa fie turnate pe marginea acestui subiect, precum celebra serie "Nasul" sau "Clanul Soprano".