Mulahul Mohammed Omar, liderul suprem al talibanilor, ar fi fost operat in Pakistan, dupa ce a suferit un atac de cord, potrivit unor informatii preluate de Telegraph.co.uk. Omar ar fi avut un infarct la 7 ianuarie, fiind internat mai multe zile intr-un spital din Karachi.

Publicatia scrie ca Omar si apropiatii sai se ascund in Quetta, in apropiere de granita dintre Pakistan si Afghanistan, unde se afla sub protectia armatei pakistaneze. In ciuda dezmintirilor oficiale, pakistanezii continua sa-l tina in viata pentru a-si pastra influenta asupra talibanilor.

Omar a suferit un infarct la 7 ianuarie. El a fost dus la un spital din Karachi de agenti din serviciul de informatii din Pakistan, unde a primit heparina si a fost operat. Un doctor neidentificat ce lucreaza in institutia medicala a declarat ca l-a vazut pe Omar in perioada de convalescenta, dupa operatia in care i s-a implantat un stent. Medicul sustine ca liderul talibanilor ar fi avut "fie o sangerare sau un mic incident vascular cerebral, fie amandoua".

Doctorul pakistanez afirma ca, dupa operatie, Omar ar fi vorbit "neclar", ceea ce sugereaza ca i-a fost afectat creierul. Potrivit informatiilor, liderul taliban ar fi petrecut cateva zile in spital, lucru care intareste ipoteza ca fost operat si a primit un stent.

Eclipse Group, o companie de informatii controlata de fosti ofiteri ai CIA si ai armatei americane, a precizat ca Omar se afla in prezent intr-o casa din Karachi detinuta de serviciul de informatii pakistanez (ISI), unde este pazit de agenti.

Shura din Quetta, consiliul taliban condus de Omar, a fost "informat" cu privire la recuperarea medicala a liderului sau. O sursa talibana a declarat de altfel ca starea lui "continua sa se imbunatateasca, iar discursul sau devine tot mai clar".

Un oficial american din Kabul a declarat ca nu are informatii despre operatia suferita de Omar, insa "aceasta nu inseamna ca nu e un lucru adevarat".

Surse ale Foreign Office au declarat ca Londra verifica si ea informatiile.