Legitimatia de spion KGB a legendarului agent dublu britanic Kim Philby, o scrisoare a lui John Kennedy privind schimbul unui spion pentru un pilot american: de la 1917 pana la Putin, o expozitie inedita deschisa la Moscova trece in revista cei 90 de ani de activitate a serviciilor secrete sovietice si rusesti, relateaza AFP.

Privind pipa lui Kim Philby, fostul agend sovietic Grigor Vardanian suspina. "Era un om atat de cultivat, foarte bine pregatit, care a servit cauza noastra pana la capat", spune el, vorbind de agentul dublu care si-a sfarsit viata la Moscova, in 1988, dupa ce a fost scos din Marea Britanie in 1963.

Philby a fost cel mai celebru din celebrul grup Cei cinci de la Cambridge, format din fosti studenti ai prestigioasei universitati britanice recrutati de URSS in anii '30 si care au lucrat pentru Moscova in perioada razboiului rece.

Printre numeroasele documente si obiecte care traseaza drumul spionajului rusesc, figureaza scrisoarea semnata de presedintele american John F. Kennedy privind schimbul pilotului american Gary Powers, capturat de URSS in 1962, cu spionul sovietic Rudolf Abel, arestat la New York in 1957.

La aceasta expozitie, deschisa pana in 23 februarie, descoperim si un mesasj codificat al fizicianului rus Igor Kurciatov, parintele bombei nucleare sovietice, care parea foarte nemultumit de munca cercetatorilor din echipa sa.

"Toate datele indica faptul ca va fi mult mai dificil sa rezolvam aceasta problema decat cred cercetatorii nostri, care sunt prost informati asupra lucrarilor realizate in strainatate", ii scria el, in 1943, dictatorului sovietic Stalin.

Create in 1917 de bolesvicul Felix Edmundovici Dzerjinski, sub denumirea CEKA, si devenite ulterior GPU, NKVD, MGB, KGB, serviciile secrete rusesti au urmarit opozantii regimului comunist, au infiltrat statele occidentale si au reusit sa fure secrete precum cel al bombei atomice americane.

"Gratie acestui serviciu, zona de influenta a natiunii noastre s-a intins asupra a peste un sfert din lume", spune un consilier al actualului Serviciu de informatii externe (SVR), Vladimir Volkov. "Dar, de atunci, au exista pierderi si esecuri", se plange el.

Dupa caderea URSS in 1991, chiar daca fostul agent KGB Vladimir Putin a reusit sa ajunga la putere in anul 2000, serviciile rusesti au cunoscut numeroase esecuri, ultimul dintre acestea fiind arestarea si expulzarea in iunie, in Statele Unite, a zece agenti acoperiti, tradati de un transfug.

"Cred ca batranii vor trebui sa invete tanara generatie cum sa se poarte pentru a-si apara patria", comenteaza un membru al acestor servicii.

Expertii noteaza ca serviciile secrete ale Moscovei au pierdut multe dintre retelele din epoca sovietica.

Vladimir Putin, actualul premier a carui preluare a puterii a coincis cu ascensiunea a numerosi fosti membri ai serviciilor secrete in strcturile politice si in lumea afacerilor, a subliniat in decembrie necesitatea ca informatiile externe sa se concentreze pe noile tehnologii.

In conditiile in care conducerea Rusiei si-a fixat ca obiectiv modernizarea in ritm fortat si scaparea de dependenta de exporturile de petrol, gaze si materii prime, trebuie ajutat sectorul noilor tehnologii, iar acest ajutor poate fi "interceptat ... sau cumparat", spunea atunci Putin.