Un nou termen apocaliptic se alatura zecilor pe care ii cunosteam pana astazi – Aflockalypse. Construit din combinatia intre termenii flock- stol sau turma si apocalypse – apocalipsa, termen care este mult mai “pasnic” decat cel atribuit initial si inseamna de fapt ridicarea voalului (devoalarea), adica trecerea unui eveniment din domeniul ezoteric la cel exoteric. Termenul isi gaseste originea in Apocalipsa lui Ioan (Revelaţia, dezvăluirea lui Ioan), ultima carte în canonul Noului Testament şi singura carte biblică aparţinând în întregime literaturii apocaliptice.

Noul termen ii apartine unei jurnaliste de la “The Washington Post”, Melissa Bell, care l-a folosit prima, exact acum 3 zile intr-un articol care semnala generalizarea fenomenului din Arkansas unde au murit 500 de pasari, Chesapeake Bay unde au murit foarte multi pesti, 40 de mii de crabi in Marea Britanie si alte locuri cu victime animale in America Latina, Scandinavia si Italia. Tot Melissa Bell semnaleaza faptul ca intr-o comunitate neo-Protestanta, destul de numeroasa, se preconizeaza o “apocalipsa totala”, datand-o pe 21 mai 2011.

Deoarece in afara crizelor de tot felul numai o apocalipsa nu ne lipsea, am incercat sa inteleg fenomenul, cel putin prin cele doua elemente care-mi stau la dispozitie. Primul ar fi citind sau discutand cu specialisti in ornitologie si al doilea incercand o cautare istorica a evenimentelor de acest gen. Toti specialistii citati si cei care au indraznit sa se pronunte, on sau off the record, considera fenomenul ca unul trivial, amintind o istorie apropiata destul de incarcata, cu evenimente de acest gen. De fapt au fost mentionate 16 cazuri (in ultimele 2 decenii), mult mai grave, cu sute milioane de victime in populatiile cu aripi sau in pestii de apa dulce. In majoritatea cazurilor a fost vorba de molime avicole sau piscicole.

Primul caz de acest gen (mult mai dramatic) a fost semnalat la inceputul secolului XX, cand in doua zile, intre 13-14 martie 1904 au murit mai mult de 750 de mii de pasari migratoare originare din Lapland pe teritoriul statului american Minnesota. Pasarile si-au gasit moartea pe o suprafata de 2000 de km in acest stat, in mare parte din cauza unei “sinucideri” in masa - pur si simplu s-au zdrobit de zidurile unor case, in special in localitatea Worthington, Minnesota. Evenimentul a stat la baza celebrului film “The Birds” al lui Alfred Hitchcock, care a fost consacrat ca unul dintre cele mai infricosatoare filme de acest gen.

In fine, trei cauze plauzibile pot fi gasite in “presa serioasa” a ultimelor zile. Prima cauza ar fi o reizbucnire a gripei aviare, avand insa in vedere ca au fost gasite si cateva noi focare ale virusului respectiv. Ciudat este insa faptul ca focarele nu se afla pe teritoriile in care s-a manifestat fenomenul despre care discutam. A doua cauza este poluarea masiva si deseurile toxice aruncate / ingropate pe traiectoria migratiei pasarilor sau a pestilor de apa dulce. A treia, poate putin cam conspirativa dar prezenta in presa, ar reprezenta unele experimente cu arme de distrugere in masa fonice sau biologice. Bineinteles ca nici nu mi-a venit in cap sa citesc miile de articole care prevestesc sfarsitul lumii sau apocalipsele apropiate. Mai avem pana in 2012!

Promit sa va mai informez daca voi gasi si alte date relevante in acest subiect, sper ca nu va fi nevoie, avem necazuri suficiente, nu ne trebuie noi!

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro