Fortele de ordine s-au confruntat marti cu protestatari in fata operei La Scala din Milano, chiar in ziua in care la faimoasa institutie de cultura din Italia avea loc deschiderea sezonului, transmite AFP. Sute de demonstranti au manifestat impotriva reducerilor bugetare anuntate de guvernul de la Roma.

Violente la MilanoFoto: Agerpres

AFP scrie ca politistii au folosit bastoane si gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup de aproximativ 100 de studenti, care au aruncat in politisti cu petarde si artificii. Studentii, care faceau parte dintr-un grup mai mare de manifestanti, au incercat sa rupa cordonul fortelor de ordine, pentru a patrunde in cladirea operei.

In afara de studenti, la manifestatie au participat imigranti si angajati ai institutiilor de cultura.

Agentia ANSA a afirmat ca doi ofiteri au fost raniti in timpul confruntarilor.

Protestul din fata cladirii operei l-a determinat pe dirijorul Daniel Barenboim sa tina un discurs inainte de premiera, in care a spus ca "e foarte ingrijorat in legatura cu viitorul culturii in Italia si Europa".

El a citit si un pasaj din Constitutia italiana in care se precizeaza ca statul trebuie "sa dezvolte cultura, cercetarea tehnica si stiintifica, sa protejeze mediul si mostenirea nationala istorica si artistica".

Directorul Scalei, Stephane Lissner, a afirmat: "Nu-mi place cand se intampla astfel de proteste, e atat de trist. Din nefericire, aceste lucruri se intampla in toata Europa deoarece nu exista dialog".

La randul sau, Roberto D'Ambrosio, membru al sindicatului CUB, a declarat ca "statul continua sa taie fonduri, iar reducerile ii afecteaza pe toti - educatia si teatrele. E un atac generalizat".

AFP noteaza ca pe una dintre pancarte era scris: "Haideti sa luptam impreuna impotriva taierilor!"