SUA: Atacul de marti al Coreei de Nord a fost unul singular si e legat de succesiunea la putere * China trebuie sa aiba un rol principal in rezolvarea crizei
Armata americana crede ca atacul asupra insulei Yeonpyeong este legat de succesiunea la putere din statul comunist, a declarat amiralul Mike Mullen, seful Statului Major reunit.
La randul sau, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, P.J. Crowley, a afirmat ca "atacul a fost, in viziunea noastra, unul singular, premeditat". Oficialul american a spus ca, "fara sa intram in chestiuni ce privesc informatii secrete", SUA nu cred ca regimul de la Phenian "se pregateste pentru o confruntare militara de durata".
Atat Mullen cat si Crowley au afirmat ca oficialii de la Beijing trebuie sa aiba un rol principal in rezolvarea crizei din Peninsula Coreeana. "Este foarte important ca statul chinez sa preia conducerea", a declarat Mullen, adaugand ca "tara care are influenta asupra regimului de la Phenian este China".
Crowley a afirmat si el ca Statele Unite asteapta ca regimul de la Beijing sa-si foloseasca influenta pentru a determina Coreea de Nord sa renunte la "atitudinea provocatoare".
"China este esentiala pentru ca Nordul sa se indrepte intr-o directie fundamental diferita", a spus purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta
INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Declaratia purtatorului de cuvant al Departamentului de stat invita, in fapt China sa ocupe locul SUA in Sud-Estul Asiei, politic si,in consecinta si militar. Este ceva foarte asemanator cu politica Marii Britanii, in crepuscul, de la inceputul anilor '50, a "retragerii de la Est de Suez", care a avut efecte profund destabilizatoare si de durata in Orientul Mijlociu.Vidul politic ce se va crea in Sud-EStul Asiei, pe care China il va valorifica fara indoiala in interesul sau, va destabiliza si tensiona situatia in aceasta zona ultra-sensibila, unde Japonia se va vedea izolata si abandonata, Coreea de Nord isi va accelera programul nuclear, China va incerca si ea un simulacru de temperare a ambitiilor nord-coreenilor, cu rezultate indoielnice iar Coreea de Sud,se va vedea o victima cvasi-sigura a acestor rivalitati. Ca sa nu mai vorbim si de Rusia, care va cauta si ea sa profite de slabiciuna americana din Sud-Estul asiatic, ceea ce va revigora in mod probabil vechile rivalitati ruso-chineze. Iar pe ansamblu, conjunctura economica a zonei, va fi influientata negativ de noile rivalitati si dispute politice din regiune. Ce se intampla cu SUA, aceasta este marea inhtrebare?
Coreea de Nord nu exista, in realitate, ca forta militara. Daca nu reusesc sa distruga Sudul bogat in maxim o saptamana armata lor se va prabusi efectiv de foame (iar daca este mai rece afara, de frig!). Totul este ca sudul (ajutati copios de americani si occidentali) sa reziste prima saptamana, apoi lucrurile vor evolua de la sine in sensul dorit de toti: prabusirea sistemului actual si inlocuirea lui cu unul cu care, chiar daca va fi tot comunist si mult mai obedient fata de Beijing (de, si China are nevoie de niste sfere de influenta!) macar se va putea discuta, eventual chiar negocia cu el.
Daca se va ajunge aici insa, poporul corean va avea enorm de suferit!
E posibil sa incerce sa transmita niste mesaje cum ca ar conta si ea in zona, iar SUA au transmis un mesaj clar: ai dreptate, contezi... asa ca pune mana si rezolva problema. Mi se pare un mesaj foarte in spiritul american si care va fi apreciat de alegatorul american, caruia nu-i arde sa mai plateasca pentru deschiderea unui nou front in Asia.
Vezi criza si ce state sunt cuparate la pretz nimic. Asa uu si cu razbelul... suntem doar la zoo dar mai fumam si noi tigara sa nu ne plictisim!
Ca din putz.
Doar cateva observatii:
- Coreea e in Asia de NORD-est. In Asia SUD-est o sa gasesti Vietnamul, Thailanda, Indonezia etc.
- De ce ar trebui Statele Unite sa amplifice conflictul, intr-o zona si asa neurotica si instabila?
- Ca si platitor de taxe in State consider ca sunt oricum prea multi soldati americani in acea zona. Cu atat mai mult cu cat Coreea de Sud nici nu s-a deranjat sa semneze un acord de comert liber (free trade) cu SUA la ultima intalnire G16. Cred ca ar trebui ca Japonia si Coreea sa-si deschida mai larg buzunarele pentru propria aparare.
- Nu mor caii cand vor cainii, doar prostul de grija altuia si Romania de soarta Americii.
Dupa retinerea in declaratii si actiune din Georgia si Coreea US mai are o singura mutare pentru a isi restabili imaginea in ochii partenerilor.
O mutare decisiva in Iran. poate demonstra foarte repede care sunt prioritatile globale si mai ales cine are puterea sa le dicteze.
cu stima