Respingand apelurile la demisia sa imediata, premierul irlandez Brian Cowen a anuntat luni ca va ramane la putere atat timp cat va fi necesar pentru adoptarea in 7 decembrie a bugetului de austeritate strans legat de planul de salvare a tarii pus la punct de UE si FMI, scrie Reuters.

Totodata, intr-o confeinta de presa la Dublin, Cowen a anuntat ca va dizolva palamentul dupa votarea bugetului, procedura prevazuta pentru inceputul anului viitor. Partidele de opozitie cerusera alegeri anticipate, inainte de adoptarea bugetului.

"Intentia mea este de a incheia procedura bugetara odata cu intrarea in aplicare a legislatiei necesare anul viitor, iar apoi voi trece la dizolvarea parlamentului", a declarat premierul irlandez.

Brian Cowen a confirmat ca guvernul sau va prezenta miercuri, 23 noiembrie, un plan draconic de austeritate pe patru ani, foarte contestat de populatia care a fost nevoita deja sa faca sacrificii importante.

UE si FMI au acceptat duminica ca vina in ajutor Irlandei pentru acoperirea datoriilor publice si sustinerea sectorului bancar, pentru a evita raspandirea crizei in alte tari din zona euro.