La Lisabona incepe vineri o reuniune la varf Nato. Tema principala a discutiilor care vor dura doua zile este Afganistanul, mai precis stabilirea unui calendar de reducere a prezentei militare straine in teatrul de operatiuni.

Liderii celor 28 de tari din Alianta nord-atlantica urmeaza se aprobe propunerea presedintelui Afganistanului Hamid Karzai ca tara sa preia raspunderea pentru securitate in zona cel mai tarziu la sfarsitul lui 2014.

Forta Internationala de Asistenta de Securitate (ISAF), sub comanda NATO, are 150.000 de soldati in Afganistan, doua treimi dintre ei fiind americani. Dar, dupa noua ani de prezenta in zona si 2200 de victime liderii din 28 de tari membre au inceput sa-si puna intrebari privind angajamentul lor, scrie presa internationala.

Summitul va fi un prilej pentru redefinirea conceptului strategic al Aliantei in fata unor noi provocari precum terorismul, atacurile cibernetice si amenintarea potentiala a rachetelor balistice din state precum Iranul sau Coreea de Nord.

Romania este reprezentata de presedintele Traian Basescu. Seful statului va participa, vineri, la reuniunea in format Consiliul Nord-Atlantic si la dineul de lucru, urmand ca in sambata, 20 noiembrie, sa ia parte la reuniunea in format extins privind Afganistanul si la cea in format Consiliul NATO-Rusia, infomreaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.