Georgia. Stirea: Georgia a destructurat o importanta retea de spionaj in favoarea Rusiei si a arestat 13 suspecti, printre care si patru cetateni rusi, suspectati ca ar fi transmis Moscovei informatii militare confidentiale, a anuntat vineri ministerul georgian de Interne, citat de AFP. Anuntul a starnit imediat reactia Moscovei, o sursa din cadrul Ministerului afacerilor externe afirmand ca Rusia este “extrem de furioasa”, potrivit Interfax. Suspectii, printre care figureaza si oficiali militari georgieni, au transmis informatii secrete referitoare la armata georgiana serviciilor de informatii rusesti (GRU), a precizat Sota Utiasvili, purtator de cuvant al ministerului.

In mozaicul rusesc, Georgia este fara indoiala una din cele mai importante piese. Caderea Georgiei in mainile Rusiei va insemna implicit totala dependenta Europeana de hidrocarburile cumparate de la rusi. Europa nu intelege acest lucru si America a incăput pe mainile celor care nu mai inteleg nici scopul ei politic si nici nu mai au grija de viitorul ei economic si militar. Din nefericire, Uniunea Europeana nu a fost niciodata indeajuns de sensibilă la problematica Transcaucazului, desi Europa ar trebui sa fie mai atenta decat orice alta regiune la aceste probleme, si s-ar cuveni sa faca mai multe eforturi pentru a obtine un acces cat mai direct – si mai ieftin – la aceste imense zacaminte din zona caspica.

Timp de un deceniu după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Rusia nu a putut să împiedice ieşirea mai multor ţări din zona sa de influenţă, dar a controlat situaţia în Caucazul de Sud garantând un minim de stabilitate. Ca rezultat a crizei datorată suspiciunilor de fraudare a voturilor la alegerile parlamentare din 2003, Eduard Şevardnadze şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte pe 23 noiembrie 2003 în timpul paşnicei Revoluţii a Trandafirilor. Preşedintele interimar a fost purtătorul de cuvânt al parlamentului Nino Burjanadze. Pe 4 ianuarie 2004 Mihail Saakaşvili, conducător al Mişcării Naţionale – Democraţii (MND- fosta Mişcarea Naţională Unită), a câştigat alegerile presidenţiale şi şi-a început mandatul pe 25 ianuarie. Odată cu “revoluţia trandafirilor” şi venirea la putere a lui Mihail Saakasvili în ianuarie 2004, Georgia a ieşit de sub tutela rusă, dar era mult prea slabă pentru a se impune în propriile regiuni separatiste, Abhazia şi Osetia de Sud.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro.