​Angajatii din Marea Britanie care isi iau pauze "de tigara" in timpul orelor de lucru ar putea fi obligati sa lucreze peste program, pentru "a recupera", dupa ce autoritatile locale din mai multe zone au decis ca pauzele de fumat sa fie "contorizate" si recuperate, scrie The Independent. Ieri, a venit randul Consiliului local din Breckland, Norfolk, sa impuna o astfel de regula, scrie cotidianul britanic. Pana acum, cel putin 6 Consilii locale din Marea Britanie - printre care cele din Newcastle, Thurrock (Essex) sau Carmarthenshire au luat hotarari similare.

Fumat sau ore suplimentare?Foto: AGERPRES

Noile reguli au starnit, insa, protestele grupurilor de lobby pentru drepturile fumatorilor, care vad in aceste decizii actiuni "tiranice" ale Guvernului. Ei mai sustin ca si angajatii care nu fumeaza se ridica de la birou si iau pauze, fara a fi insa "contorizati".

Marea Britanie a interzis, in 2007, fumatul in spatiile publice inchise. De atunci, grupurile de angajati care fumeaza in fata cladirilor de birouri au devenit un lucru obisnuit (in conditiile in care fumatul in aer liber este permis). Potrivit statisticilor, 22% dintre adultii britanici sunt fumatori.

"O sa ajungem sa cronometram cat stam pe internet, pe Facebook, sau pur si simplu cat ne luam o ceasca de cafea? Multi fumatori considera ca o tigara ii ajuta sa isi recapete concentrarea", spune Simon Clark, directorul Forest, grup de lobby pentru drepturile fumatorilor.

"Cred ca oamenii trebuie sa accepte ca nefumatorilor nu le convine intotdeauna atunci cand ei stau la birou, iar colegii fumatori se tot ridica si ies din birou", a argumentat, la randul sau, un oficial al Consiliului local din Breckland. "Nu incercam sa oprim fumatul. Ceea ce vrem noi sa spunem e ca atunci cand cineva isi ia o pauza pentru fumat, trebuie sa faca acest lucru in timpul lui liber".