China a inceput luni procesul de numarare si inregistrare a populatiei, pentru prima data in ultimi 10 ani, potrivit AFP. Peste 6 milioane de persoane au fost trimise in toata tara pentru a aduna date asupra celor care traiesc si lucreaza in China, informatii care vor putea oferi o imagine asupra urbanizarii fara precedent a Chinei si a aplicarii controversatei poltici care constrange familiile la a avea un singur copil.

Populatia Chinei a fost estimata in 2009 la 1,33 miliarde.

Potrivit ziarului China Daily, cei care realizeaza statisticile vor trebui sa pastreze confidentialitatea datelor, insa vor putea sa apeleze la politie in cazul celor care nu vor dori sa colaboreze.

Autoritatile considera ca demersul va fi foarte dificial din cauza populatiei care migreaza spre orase mai dezvoltate pentru locuri de munca si o viata mai buna - estimata la 211 milioane de oameni - si care evita sa ofere informatii considerate periculoase.

Multi dintre acestia au incalcat si politica "un singur copil".

Pentru a incuraja oamenii sa isi declare toti copiii, guvernul a cerut autoritatilor locale sa reduca amenzile pentru cei care au mai mult de un copil in familie.

Recensamantul va oferi si o imagine asupra dezechilibrului intre numarul barbatilor si cel al femeilor, milioane de barbati tineri si de varsta medie fiind necasatoriti in prezent.

In recensamantul din 2000, populatia Chinei se ridica la 1,29 miliarde.

Este pentru prima data cand China va numara strainii care locuiesc si muncesc in tara. Rezultatele sunt asteptate in aprilie 2011.