Liderii europeni au semnat, in noaptea de joi spre vineri, un acord prin care statele din zona euro vor fi supuse unor reglementari mai stricte privind politica fiscala. Dupa negocieri dure, sefii de stat si de guvern ai tarilor membre au stabilit noi masuri, printre care si crearea unui mecanism fiscal, cu scopul de a proteja UE de o noua criza financiara - transmit agentiile internationale de presa.

Astfel, prin acest sistem Uniunea Europeana ar putea sa verifice bugetele de stat ale tarilor membre, cu posibilitatea de a aplica amenzi statelor care se imprumuta si cheltuie prea multi bani.

Liderii europeni iau in considerare o modificare limitata a tratatului de la Lisabona, pentru a crea acest "filet" permanent de securitate intre tarile zonei euro. Surse diplomatice, citate de France Presse, au declarat ca sefii se stat si de guvern i-au cerut presedintelui UE sa inceapa discutiile pe marginea acestui subiect. De altfel, Germania face din aceasta o conditie pentru a pune pe picioare un Fond de sprijin permanent al tarilor care s-ar confrunta cu dificultati.

Pe de alta parte, presedintele Consiliului European, Herman Von Rompuy, a declarat ca se urmareste crearea unui cadru macroeconomic de supraveghere, prin care se vor descoperi dezechilibrele care pot sa apara pe diverse piete. "In cazul in care se va dovedi ca o tara nu va fi suficient de competitiva, atunci se vor lua masuri in statele din zona euro" - a adaugat responsabilul european.