Presedintele afghan Hamid Karzai a recunoscut luni ca seful administratiei sale primeste "saci de bani" din partea Iranului, dar a sustinut ca este vorba de ajutoare oficiale si transparente, relateaza AFP. Declaratiile sale vin dupa ce cotidianul american New York Times a afirmat ca, prin aceste plati, Teheranul incearca sa-si sporeasca influenta in regiune.

"Guvernul iranian ne ajuta o data sau de doua ori pe an, oferindu-ne 500.000, 600.000 sau 700.000 de euro de fiecare data", a spus Karzai, intr-o conferinta de presa.

"Este vorba de un ajutor oficial. Umar Daudzai (seful de cabinet al presedintiei, n.r.) primeste banii guvernului iranian in conformitate cu ordinele mele", a adaugat el.

"Totul este transparent. Si da, banii sosesc in saci", a recunoscut presedintele afghan.

Cotidianul New York Times a scris ca seful cabinetului Karzai a primit milioane de dolari, pe care i-a varsat ulterior intr-un cont secret pe care presedintele si Daudzai l-au folosit pentru a plati deputati, sefi de trib si chiar oficiali talibani, pentru a-si asigura loialitatea acestora.

Iranul incearca sa-si foloseasca influenta in regiune pentru a submina legaturile dintre afghani si aliatii americani, sustine NYT, care citeaza mai multi oficiali de la Kabul.