Capacitatea de a ordona in orice moment o lovitura nucleara este cea mai mare putere de care dispune un presedinte american. Dupa toate aparentele, acest simbol nu pare sa-l fi preocupat foarte mult pe Bill Clinton. Intr-o carte aparuta in Statele Unite, seful statului major al fostului presedinte, generalul in retragere Hugh Shelton, afirma ca Bill Clinton nu ar fi dispus, timp de mai multe luni, de codurile nucleare de identificare, indispensabile procedurii, relateaza Le Figaro.

Bill ClintonFoto: jfklibrary.org

Desi in filme presedintii americani poarta cartela pe un lantisor, in jurul gatului, in realitate codurile sunt inscrise pe o cartela digitala denumita familiar "biscuit" si sunt incredintate unui colaborator al presedintelui care il insoteste in toate deplasarile. In fiecare luna, Pentagonul se asigura ca presedintele are la dispozitie aceste coduri.

In anul 2000, responsabilul pentru securitate al Pentagonului insarcinat cu aceasta procedura a incercat sa verifice daca aceste coduri se afla la dispozitia presedintelui. Oficialul Casei Albe care trebuia sa detina codurile a raspuns de fiecare data ca presedintele are cartela, dar nu poate raspunde pentru ca se afla intr-o sedinta. "Acest joc a continuat cateva luni, fara ca presedintele Clinton sa fie informat, sunt sigur", scrie generalul in retragere Hugh Shelton.

A trebuit sa vina momentul schimbarii tri-anuale a codurilor pentru a se afla de disparitia pretioasei cartele. "In acel moment am descoperit ca angajatul Casei Albe nu are nicio idee despre locul unde se aflau vechile coduri, pentru ca disparusera", spune generalul, care afirma ca cea mai mare temere a sa a fost ca aceasta poveste sa nu devina publica la acel moment.

Shelton precizeaza ca presedintelui i-au fost date coduri noi in minutele imediat urmatoare cand s-a aflat de pierderea cartelei. El afirma ca procedurile au fost schimbate dupa acest incident, astfel incat militarul insarcinat cu verificarea lunara trebuie sa astepte la Casa Alba pana cand poate confirma vizual ca aceasta cartela este in posesia presedintelui sau a unui consilier care il insoteste.

Un impozant protocol de securitate

Chiar daca o persoana rau intentionata ar fi intrat in posesia cartelei, nu ar fi putut totusi ordona un atac nuclear. Desi este un element sensibil, 'biscuitul' nu este decat o veriga a unui lant de securitate foarte complex. Servieta neagra legata de incheietura militarului care il insoteste pe presedinte in toate deplasarile este un alt element simbolic al puterii nucleare supreme.

Gratie continutului acestei serviete, denumita si 'butonul rosu', presedintele poate contacta in orice moment Statul Major pentru a lansa o riposta nucleara.

Procedura de lansare trebuie insa aprobata si de un alt membru al guvernului, pentru a evita un 'moment de nebunie' al presedintelui. Aceasta masura suplimentara de securitate nu este decat un alt exemplu al impozantului protocol de verificare si validare care precede lansarea unei ogive.

Clinton a mai pierdut o data cartela, dupa afacerea Lewinsky, in 1998

Pierderea 'biscuitului' ramane totusi un fapt grav, cu atat mai mult cu cat el nu pare a fi unul izolat. Locotenent-colonelul Robert Patterson, care nu pare sa aprecieze foarte mult personalitatea lui Bill Clinton, considerandu-l "frivol" si "rasfatat", a vorbit despre un incident separat, intr-o carte publicata in urma cu sapte ani. El spune ca, a doua zi dupa izbucnirea scandalului Monica Lewinsky, codurile ar fi disparut. Robert Patterson declara ca insusi presedintele ar fi pierdut codurile, de aceasta data. "Am inceput sa rascolim Casa Alba cand a marturisit, in cele din urma, ca le-a pus undeva dar a uitat unde le-a vazut ultima oara".

Bill Clinton nu pare a fi singurul presedinte care a trecut prin asa ceva. Un zvon persistent spune ca Jimmy Carter a uitat intr-o zi faimoasa cartela intr-un costum pe care l-a trimis la curatat. Povestea nu a fost niciodata confirmata oficial.

In autobiografia sa, fostul presedinte american Ronald Reagan marturiseste ca a pastrat 'biscuitul' in buzunarul costumului sau, asa cum a facut-o si predecesorul sau Carter, dar nu aminteste niciun moment despre incidentul descris mai sus.