Atmosfera este tensionata, vineri dimineata, in fata rafinariei Grandpuits (Seine-et-Marne), blocata de grevisti de mai multe zile. Avand in vedere dificultatile in aprovizionarea cu carburanti, in special in regiunea pariziana, prefectul a ordonat jandarmeriei sa preia controlul asupra rafinariei, relateaza Le Monde.

Patru camioane cu jandarmi au sosit aici in jurul orei trei dimineata, dar grevistii si-au reiterat dorinta de a continua blocada. O ora si jumatate mai tarziu, aproximativ 50 de salariati au sosit la fata locului. La ora 7, "un cordon cetatenesc" de circa 80 de persoane, locuitori din cartier sau grevisti, s-a format pentru a incerca sa impiedice preluarea controlului asupra rafinariei. La ora 8.45, imaginile difuzate in direct de I-Télé aratau ciocniri intre jandarmi si salariati. Un barbat ranit a fost evacuat cu o targa.

"Ceea ce se intampla la rafinaria Grandpuits, cu aceasta blocare a exercitarii dreptului la greva, va crea fara indoiala un electrosoc in industrie", a afirmat un lider sindical. "Cum putem accepta, in tara drepturilor omului, sa impiedicam dreptul la greva? Suntem o intreprindere de drept privat, este o premiera".

Sindicalistii acuza o actiune de rechizitionare din partea statului francez, condusa de prefectul de Seine-et-Marne, Michel Guillot.

Rafinaria Grandpuits este una dintre cele 12 repornite pe teritoriul Frantei.

Presedintele Nicolas Sarkozy a justificat deblocarea rafinariilor de hidrocarburi prin faptul ca statul nu poate lasa "o minoritate sa ia ostatica viata cotidiana a francezilor". Fortele de ordine au deblocat mai multe depozite, joi, a precizat Ministerul de Interne.

Blocarea rafinariilor si a depozitelor de carburanti a provocat perturbari in aprovizionarea benzinariilor. Din cele 12.300 de benzinarii din Franta, 2.790 se confruntau joi cu penurie de carburanti. Vineri, 20-21% din totalul benzinariilor nu mai aveau carburanti.