Trei persoane au fost arestate miercuri, dupa ce l-au agresat verbal pe ministrul de Interne Brice Hortefeux, care s-a deplasat la Lyon pentru a inspecta pagubele provocate de protestele tinerilor impotriva reformei pensiilor, relateaza Le Figaro.

Centrul Lyonului este scena unor proteste violente de trei zile, pe fondul miscarii liceenilor impotriva intentiei presedintelui Sarkozy de a majora varsta de pensionare.

Un grup de aproximativ zece tineri l-a huiduit miercuri dupa-amiaza pe ministrul de Interne, in timp ce acesta inspecta strada Victor Hugo, unde numeroase vitrine au fost sparte marti, scandand sloganuri precum "fascist", "rasist", sau "nu esti binevenit aici".

"Franta nu apartine spargatorilor si jefuitorilor. Ea apartine oamenilor cinstiti care vor sa munceasca in liniste", a replicat Brice Hortefeux.

In cursul diminetii, ministrul de Interne a criticat "derbedeii" care "au ales deliberat violenta extrema" si care se infiltreaza in randul liceenilor. "Nu vom lasa nepedepsiti derbedeii", a avertizat el.

Strazile din centrul orasului Lyon au fost blocate miercuri de cordoane de politisti echipati cu scuturi si cu bastoane, in timp ce un elicopter al politiei a survolat zona, la joasa altitudine. Numeroase masini ale fortelor speciale erau masate in centru, filtrand accesul in zona comerciala vizata ieri de actele de vandalism, reusind astfel sa disperseze grupurile de tineri.

In noaptea de marti spre miercuri, patru unitati mobile au sosit la Lyon, aducand astfel la 7.800 numarul fortelor de ordine dispuse in acest oras.

In jurul orei 11, un camion era in flacari pe o strada exclusivista din centru.

Niciun mijloc de transport in comun nu circula in centrul orasului de 9 ore "pana la noi ordine".

Toate pubelele si obiectele care ar fi putut fi folosite de tineri drept proiectile au fost inlaturate de pe strazi la cererea primarului Gérard Collomb.

In aceste conditii, un calm fragil revenea la inceputul dupa-amiezii in centrul Lyonului.

Marti, pentru a doua zi consecutiv, incidente violente provocate de grupuri de tineri veniti in special din cartierele marginase au izbucnit in centrul orasului, unde politia a arestat 74 de persoane.

Potrivit prefecturii, sase masini au fost incendiate, 21 rasturnate, noua magazine au fost jefuite, opt degradate si sase refugii de transport in comun au fost distruse.