O statuie din ceara care il reprezinta pe fostul premier Ariel Sharon, aflat in stare de coma, starneste emotii si critici in Israel. Sharon, puternicul general de armata transformat in politician, a suferit un devastator atac cerebral in 4 ianuarie 2006, si este in stare de coma de aproape cinci ani, relateaza AP, citat de CBC News.

Statuia de ceara a lui Ariel SharonFoto: Reuters

Expozitia de arta in care este prezentata statuia lui Sharon, intins pe patul de spital, a fost deschisa in aceasta saptamana la Tel Aviv, dar starneste deja critici din partea suporterilor politici ai fostului premier.

"Pentru mine, asta nu e arta, e pur si simplu voyeurism bolnav", a declarat Yoel Hasson, un parlamentar din partea partidului lui Sharon, Kadima.

Artistul evreu Noam Braslavsky afirma ca a decis sa creeze aceasta sculptura deoarece Sharon este absent din viata publica de atat de mult timp.

"Este un consens national ca nimeni sa nu-i atinga imaginea. Eu ating un nerv deschis", spune Braslavsky.

Artistul sustine ca sculptura sa, al carei piept se misca in sus si in jos, descriind dependenta lui Sharon de aparatele de respirat, reprezinta inertia din Israel in ceea ce priveste imbunatatirea situatiei politice din tara.

"Este o alegorie despre starea de existenta a statului Israel, atarnat intre rai si pamant", continua Braslavsky.

Sculptura il prezinta pe Sharon cu ochii deschisi, "dar ei nu vad. Acest lucru aminteste de situatia guvernului nostru".

Braslavsky spune ca intelege raspunsurile furioase, dar adauga ca unii vizitatori i-au multumit pentru descrierea unei figuri legendare careia i-au simtit lipsa.

"Nu acesta este modul in care vreau sa-mi aduc aminte de Sharon", declara Raanan Gissin, fostul consilier al lui Sharon, dupa ce a vizitat expozitia din Tel Aviv.

"Cred ca Sharon ar fi spus: 'Mai degraba prefer sa nu-si aduca nimeni aminte de mine, decat sa isi aduca aminte in acest fel'".

Familia lui intentioneaza sa-l mute pe fostul premier intr-o ferma privata din sudul Israelului, unde va fi supravegheat in continuare de echipe medicale, a mai spus Gissin.