Numeroase sectoare ale economiei franceze sunt afectate, din nou marti, de greve. Patronatele sunt alarmate iar presedintele francez face apel la responsabilitate din partea tuturor partilor implicate, scrie Le Figaro.

Foto:

In timp ce summitul franco-germano-rus de la Deauville tocmai se incheie, presedintele Nicolas Sarkozy a anuntat ca va lua masuri impotriva blocajelor din rafinarii. El a declarat ca va tine o reuniune la revenirea sa in Paris pentru "a debloca numeroase situatii", care incep sa provoace o penurie de carburant in Franta.

Aceste declaratii vin sa raspunda ingrijorarii patronatelor, care resimt deja impactul grevelor si blocajelor asupra intreprinderilor lor.

Grevele si marsurile de strada sunt insotite si de blocada instituita asupra rafinariilor si a depozitelor de combustibil.

Unsprezece din cele douasprezece rafinarii metropolitane sunt oprite ca urmare a grevelor. Doar cea din Exxon la Fos-sur-Mer functioneaza la debit minim. La Grandpuits rafinariei Total (Seine-et-Marne), o duzina de angajati au fost rechizitionata de prefectura pentru a furniza combustibil pentru serviciul de sanatate publica si siguranta.

Depozitele din Bassens, Toulouse, Brive, Portes-les-Valence, Nanterre, Ouistreham, Rubis si Genevilliers erau blocate marti la pranz, potrivit unor surse din companiile petroliere.

In acelasi timp, 400 de licee au fost inchise. "Scene de gherila urbana" au avut loc la Nanterre si la Lyon, noteaza presa franceza.

Decizia guvernului de la Paris de a majora varsta de pensionare de la 60 la 62 de ani si a varstei la care se poate beneficia de pensie integrala de la 65 la 67 de ani i-a nemultumit profund pe francezi care au initiat proteste impresionante de strada si au blocat numeroase institutii.

De cealalta parte, Sarkozy spune ca reforma pensiilor este esentiala si ca "Franta este decisa sa o duca la capat". Votul final in Senat se va da la finalul acestei saptamani, iar sindicatele ameninta cu proteste in ziua respectiva in peste 200 de localitati din intreaga tara.

Marti este a sasea zi de proteste pe teritoriul Frantei. Sapatmana trecuta, peste 3 milioane au marsaluit pentru a-si exprima nemultumirea. Serviciile publice au fost in mare parte paralizate, aeroporturile, scolile si transporturile feroviare si-au redus activitatea la jumatate.