Un copil s-a nascut dintr-un embrion inghetat in urma cu aproape 20 de ani, aducand din nou pe tapet problemele etice legate de "adoptia inter-generatii", relateaza The Daily Telegraph.

Prezervarea embrionilor inghetati a devenit o practica comuna, deoarece permite femeilor sa parcurga mai multe cicluri de inseminare fara a crea noi embrioni de fiecare data.

Acum, oamenii de stiinta au anuntat ca un copil s-a nascut in luna mai, dintr-o mama in varsta de 42 de ani, care a adoptat un embrion de la un cuplu care l-a creat in urma cu 20 de ani. Pana in prezent, cel mai vechi caz de acest gen era reprezentat de un embrion inghetat de 13 ani.

Cuplul care a creat acest embrion a reusit sa aiba copii, prin inseminare in vitro, si a donat embrionii ramasi altor cupluri.

Copiii sunt frati, din punct de vedere biologic, dar intre ei este o diferenta de 20 de ani.

Cazul a fost descris de doctorii de la Eastern Virginia Medical School in revista Fertilitate si Sterilitate.

In 2007, o mama si-a inghetat cateva celule ou pentru a putea fi folosite de fiica sa in varsta de sapte ani, care cel mai probabil va fi infertila, din cauza unor probleme medicale.

Daca fata va folosi aceste celule, ea va da nastere propriului sau frate vitreg.

Anul trecut, o fetita s-a nascut din sperma inghetata in urma cu 22 de ani.

Teoretic, aceste celule pot fi mentinute inghetate pe termen nelimitat, dar legile britanice limiteaza pastrarea acestora la 55 de ani.

In Marea Britanie, majoritatea embrionilor inghetati sunt folositi de cuplul care i-a creat, sunt distrusi sau donati pentru cercetari. Putin oameni ofera embrioni spre adoptie, din cauza legii care prevede ca urmasii naturali isi pot cauta parintii biologici.