Un student american, in varsta de 20 de ani, a descoperit ca era urmarit de FBI, dupa ce si-a adus masina la reparat intr-un service auto. Tanarul a gasit atasat sub autoturism un dispozitiv de urmarire prin GPS. Acesta a postat online mai multe poze cu dispozitivul, ceea ce a facut ca FBI sa il contacteze. Motivul - agentii doreau sa-si recupereze GPS-ul, scrie wired.com.

Yassir Afifi, cetatean american, student la Mission College din Santa Clara, California, a declarat ca a fost vizitat de sase agenti FBI care doreau sa-si recupereze dispozitivul. El banuieste ca se afla in atentia lor de aproximativ sase luni. Tatal studentului, un islamist din Statele Unite, a murit in urma cu un an in Egipt, in conditii inca neelucidate. Nu se stie insa daca decesul acestuia este motivul investigatiei.

Purtatorul de cuvant al biroului FBI din San Francisco, Pete Lee, a declarat pentru revista Wired ca exista o investigatie in desfasurare care il vizeaza pe Afifi, dar nu a confirmat ca dispozitivul gasit de tanar apartine agentilor federali.

Yassir Afifi afirma insa ca nimic din activitatea sa nu justifica o ancheta FBI.

GPS-ul gasit de Afifi este folosit doar in dispozitivele de urmarire ale politiei americane si a fost atasat autoturismului cu un magnet, impreuna cu o baterie si un transmitator radio. Afifi spune ca a depistat antena cand s-a dus sa schimbe uleiul masinii sale, iar mecanicul auto a reusit sa dizloce intreg aparatul destul de usor.

Acesta adauga ca unul dintre agentii care l-au vizitat i-ar fi spus ca au venit sa "recupereze dispozitivul" pe care l-a gasit, pe motiv ca este "proprietate federala" si costa foarte mult. Afifi l-ar fi intrebat daca ei sunt cei care i l-au montat pe masina, iar acesta ar fi recunoscut si l-ar fi amenintat ca ii vor face situatia "mult mai dificila", daca nu coopereaza.