Generalul american David Petraeus, comandantul celor 150.000 de trupe NATO si americane din Afganistan, a declarat ca mai multe grupuri de talibani au abordat guvernul afgan si fortele straine in vederea depunerii armelor, dupa aproape 9 ani de insurgenta, transmite AFP. Un purtator de cuvant al talibanilor a negat existenta acestor propuneri.

"Au venit deja aproximativ 20 de propuneri oficiale de la grupuri mici din tara," a declarat Petraeus pentru AFP, referindu-se la un program menit sa reintegreze comandanti talibani de nivel mediu si luptatori in societatea afgana.

Un purtator de cuvant al talibanilor a catalogat comentariile lui Petraeus ca "lipsite complet de o baza", spunand ca insurgentii "nu vor negocia cu invadatorii straini sau guvernul lor marioneta".

"Vrem retragerea completa si neconditionata a tuturor fortelor straine din tara noastra", a declarat Zabiullah Mujahid pentru AFP prin telefon, fara a putea fi localizat.

"Reconcilierea cu seniorii talibani tine de guvernul afgan. Noi sprijinim ce face guvernul si in unele cazuri am si facilitat procesul. Este vorba de faze de inceput, nu cred ca le putem numi negocieri, sunt discutii. Oamenii vin la guvern, sunt oameni care vin la noi", a spus el.

Petraeus se referea la programul de reconciliere si reintegrare, sponsorizat de aliatii vestici printr-un fond de 200 milioane de dolari, bani prin care comunitatile locale afgane incearca sa ajute luptatorii.

Abordarea liderilor talibani, despre care se crede ca se afla in Pakistan, la granita de est, este condusa de Karzai, care a creat un Consiliu de Pace format din 66 de membri. Acestia au refuzat insa negocierile, conditionandu-le de plecarea trupelor straine din tara.