​Delegatii ONU din partea SUA si a altor natiuni au parasit sala in timpul discursului tinut de presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, dupa ce acesta a declarat ca "anumite segmente din interiorul guvernului american au orchestrat" atacurile de la 11 septembrie 2001, transmite CNN. "Majoritatea poporului american, precum si majoritatea natiunilor si politicienilor din lume sunt de acord cu acest punct de vedere", a spus Ahmadinejad la reuniunea Adunarii Generale ONU din New York.

Astfel de afirmatii controversate nu sunt o premiera pentru liderul musulman. Miercuri, in cadrul unui interviu acordat lui Larry King, ca premierul israelian Benjamin Netanyahu este "un asasin versat" care "ar trebui judecat pentru uciderea femeilor si copiilor".

In timpul discursului de joi, Ahmadinejad a afirmat ca atacurile erau menite sa redreseze "economia americana aflata in cadere" si sa salveze "regimul sionist".

"S-a spus ca aproximativ 3.000 de oameni au fost ucisi pe 11 septembrie, pentru care suntem cu totii foarte tristi. Totusi, pana in prezent in Afganistan si Irak, sute de mii de oameni au fost ucisi, milioane au fost raniti si stramutati, iar conflictul continua si se dezvolta", a spus el.

Un diplomat al Uniunii Europene a declarat ca toate cele 27 de state membre au cazut de acord sa plece din sala daca Ahmadinejad va face afirmatii agitatoare.

Liderul iranian nu a parut deranjat de boicotul delegatilor, continuand sa atace capitalismul si sa faca legatura intre razboaiele din Afganistan si Irak si expansiunea coloniala.

El s-a referit si la controversatul pastor din Florida care amenintase ca va da foc mai multor exemplare din Coran pe 11 septembrie. Liderul iranian a ridicat o Biblie si un exemplar din Coran si si-a declarat respectul pentru ambele.