O comisie de ancheta formata cu sprijinul Bisericii Catolice din Belgia a publicat vineri un raport prin care a dezvaluit existenta a aproape 500 de cazuri de abuz sexual asupra minorilor, in care sunt implicati preoti si alti membri ai clerului, transmite AFP. Intre acestea se numara 13 cazuri de suicid in randul victimelor si 6 tentative.

Comisia a anuntat ca a primit 475 de plangeri in primele 6 luni ale acestui an de la presupuse victime sau familiile acestora.

Majoritatea erau legate de acuzatii de abuz sexual comis intre anii 1950 si 1980 de preoti catolici sau de profesori.

Raportul de 200 de pagini contine marturiile a 124 de "supravietuitori" anonimi care dezvaluie ca abuzul incepea in general la varsta de 12 ani, desi unul dintre acestia avea 2 ani, 5 aveau 4 ani, 8 - 5 ani si 10 - 7 ani.

Dintre victime, doua treimi sunt de sex masculin.

Comisia a anuntat ca a primit mare parte din marturii dupa demisia fortata din aprilie a episcopului de Bruges, Roger Vangheluwe, care a recunoscut ca si-a abuzat sexual nepotul intre 1973 si 1986.

Membrii comisiei au concluzionat ca victimele merita "o Biserica fara teama sa isi confrunte propria vulnerabilitate, sa o recunoasca, sa coopereze pentru a gasi raspunsuri drepte."