La noua ani de la atentatele teroriste de la 11 Septembrie, reteaua Al Qaeda ramane o amenintare pentru America, arata un raport intocmit de mai multi experti in securitate, citat de CNN.

Potrivit analizei de 42 de pagini, tendinta este de extindere a retelei in randul cetatenilor si rezidentilor americani, pe care ii numeste "militanti americani ai jihadului" si care nu se incadreaza unui profil definit etnic, economic, educational sau social.

Expertii considera ca SUA se confrunta in prezent cu o amenintare "dinamica, diversificata intr-o serie de diferite atacuri, de la impuscaturi la masini-capcana la atacuri suicidale la incercari de bombardare a avioanelor".

Raportul afirma ca teroristii vor avea tentative de organizare a unor atacuri mai frecvente si mai putin sofisticate, comparativ cu ce se intampla in 2001.

"Al Qaeda sau aliatii continua sa aiba capacitatea sa ucida zeci, sau chiar sute de americani, intr-un singur atac", concluzioneaza analiza. Desi amenintarea este acum mai putin severa, se afirma in raport, "decat proportiile catastrofice ale atacului din 9/11, este mai complexa si mai diversificata decat vreodata in ultimii 9 ani."