Unul din cei mai respectati astronomi, Seth Shostak spune ca ar trebui sa ne schimbam strategiile si asteptarile in cautarea extraterestrilor si sa tinem cont de faptul ca pot fi atat de avansati tehnologic incat sa fie "masini ganditoare", nu fiinte biologice cu aspect ciudat, asa cum cei mai multi si-i inchipuie, scrie BBC News. Shostak e sef al programului SETI care de cinci decenii incearca sa gaseasca semne ale vietii dincolo de planete noastra analizand spectrul electromagnetic in cautarea de semnale trimise de alte civilizatii.

Uriasele antene cauta semnale trimise de alte civilizatiiFoto: seti.org

Seth Shostak spune ca pana acum, cand ne gandeam la extraterestrii ni-i inchiouiam in special ca fiind fiinte vii cu infatisarea ciudata, insa trebuie sa reanalziam ce intelegem prin "viu" si sa tinem cont de faptul ca alte civilizatii s-au dezvoltat mult mai puternic tehnologic si au creat "masini ganditoare".

Asta inseamna nu doar ca fiintele extraterestre nu arata ca oamenii, ci si ca nu sunt pe acelasi nivel biologic cu noi. De aceea, SETI -care pana acum a cercetat mai ales stele care par sa aiba conditii asemanatoare cu Pamantul si deci pot sustine viata, asa cum o intelegem si noi - trebuie sa-si schimbe strategia de cautare.

Astfel, ar trebui tinut cont de faptul ca tehnologia ar putea sa fi avansat mult la alte civilizatii, astfel ca trebuie sa ne asteptam la inteligenta artificiala extrem de complexa. De aceea, spune Shostak, desi gasirea unor astfel de "masini ganditoare" se va dovedi si mai grea, trebuie incercate si alte metode de cautare. Astfel, astfel de masini vor "migra" spre locuri unde exista atat materie cat si energie - singurele lucruri care le-ar interesa pe aceste "masini cu sentiment", deci noile cautari ar trebui sa se indrepte catre stele nou formate cu atmosfera foarte fierbinte sau chiar aproape de centrul galaxiei.

Proiectul SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) a demarat in 1959 si a fost masiv criticat in ultimii ani pe motiv ca e doar un proiect de "seudo - stiinta" care nu a descoperit mai nimic.