Presedintele american Barack Obama l-a avertizat pe liderul palestinian Mahmoud Abbas ca refuzul permanent de a relua negocierile directe cu Israelul va afecta negativ relatiile palestiniano-americane, a declarat sambata un oficial palestinian, citat de AFP.

Barack Obama a lansat acest avertisment intr-o scrisoare adresata lui Mahmoud Abbas, a precizat acest oficial, care a preferat sa-si pastreze anonimatul. In aceasta scrisoare, presedintele american a afirmat ca, in cazul in care negocierile se vor relua, va veghea asupra extinderii moratoriului colonizarilor evreiesti.

"In scrisoare, Obama il avertizeaza pe Abbas asupra refuzului de reluare a negocierilor directe cu Israelul, luna viitoare, precizand ca o astfel de pozitie va avea repercusiuni asupra relatiilor americano-palestiniene", a spus el. Barack Obama a subliniat ca "este timpul pentru reluarea negocierilor directe" si ca premierul israelian este pregatit pentru acest lucru, a precizat oficialul palestinian.

Potrivit sursei citate, "Obama nu va accepta in niciun caz un refuz la aceasta cerere", care ar avea drept consecinte o lipsa de incredere in presedintele Abbas si partea palestiniana.

Statele Unite doresc reluarea negocierilor directe cu Israelul, suspendate din decembrie 2008. In mai, au fost angajate negocieri indirecte, sub egida SUA, dar fara niciun rezultat pana in prezent. Mahmoud Abbas refuza sa reia negocierile directe in absenta unei inghetari a procesului de colonizare si a garantiilor privitoare la granitele viitorului stat palestinian.​