Un fost sef CIA din timpul administratiei George W. Bush a declarat ca actiunea militara impotriva Iranului pare astazi mult mai probabila pentru ca, indiferent ce fac SUA la nivel diplomatic, Teheranul forteaza in continuare programul nuclear, transmite Associated Press.

Michael Hayden a declarat ca, in timp ce s-a aflat in fruntea CIA, un atac era "foarte jos in lista" optiunilor. Dar o asemenea actiune acum "pare inexorabila".

El a prezis ca Iranul va duce mai departe constructia programului sau pana la punctul in care ar mai fi un singur pas pana la o arma concreta, ceea ce ar destabiliza regiunea la fel ca arma propriu-zisa.

Oficialii americani au declarat ca actiunea militara ramane o optiune daca sanctiunile aplicate Teheranului nu vor functiona.

Ministrii de externe din Uniunea Europeana au adoptat luni noi sanctiuni asupra Iranului, care includ masuri care vizeaza investitiile in industria petrolului si gazului, potrivit Reuters.

"Este o presiune in plus asupra Iranului sa vina la negocieri despre intregul sau program nuclear. Sper ca Iranul sa inteleaga din acest mesaj ca Europa este deschisa la discutii, dar daca nu raspund, vom intensifica presiunea," a declarat ministrul de extern britanic, William Hague.

Teheranul neaga acuzatiile ca ar imbogati uraniu pentru bombe atomice, spunand ca programul se refera numai la energie si cercetare medicala.