Spania a anuntat vineri ca nu va recunoaste Kosovo ca stat independent, in ciuda deciziei anuntate cu o zi inainte de Curtea Internationala de Justitie, transmite AFP. CIJ a hotarat joi ca declararea unilaterala a independentei provinciei sarbe Kosovo in 2008 nu reprezinta o violare a dreptului international, anunta Reuters. Avizul Curtii este consultativ.

"Ne mentinem pozitia de a nu recunoaste independenta si vom continua sa facem apel la dialog si la o intelegere intre diferitele parti", a declarat vicepremierul Maria Teresa Fernandez de la Vega.

Spania, care se confrunta cu presiuni separatiste in regiunile basca si catalona, este una dintre putinele tari din Uniunea Europeana care au refuzat sa recunoasca declaratia unilaterala de independenta anuntata de autoritatile albaneze de la Pristina la 17 februarie 2008.

De la Vega a respins sugestiile ca refuzul guvernului de la Madrid de a recunoaste Kosovo intervine ca o reactie fata de pretentiile nationalistilor din Tara Bascilor si din Catalonia. "Cred ca este nerealist sa compari Spania cu Balcanii", a spus oficialul spaniol.

Curtea Internationala de Justitie a decis joi ca declararea unilaterala a independentei provinciei sarbe Kosovo in 2008 nu reprezinta o violare a dreptului international. Avizul Curtii este consultativ. Aceasta decizie ar putea avea implicatii asupra miscarilor separatiste din intreaga lume, precum si asupra procesului de integrare europeana a Serbiei. 10 judecatori au votat pentru, in timp ce patru s-au opus.

In afara de Spania, alte patru tari din UE se opun independentei Kosovo, fie din solidaritate cu Serbia, fie pentru a nu crea un precedent pentru miscarile nationaliste din propriile tari: Cipru, Grecia, Romania si Slovacia.