Presedintele Barack Obama va trimite 1200 militari din Garda Nationala la frontiera SUA-Mexic pentru a asigura securitatea zonei si pentru a contribui la reducerea traficului ilegal de droguri, relateaza Huffington Post. Obama va solicita, de asemenea, 500 milioane dolari pentru protectia frontierelor si a activitatilor de aplicare a legii.

Barack ObamaFoto: Reuters

Trupele Garzii Nationale vor asigura supravegherea zonei si vor furniza sprijin fortelor de ordine mexicane pentru blocarea traficului de droguri. Acestea vor suplimenta temporar agentiile de patrulare de la frontiera cu Mexicul pana cand agentiile vamale vor putea sa recruteze si sa formeze ofiteri si agenti suplimentari care sa contribuie la securizarea zonei. Ambasada mexicana a declarat marti ca spera ca trupele Garzii Nationale sa fie folosite pentru lupta impotriva cartelurilor de droguri si sa nu puna in aplicare legile imigratiei. Mexicul s-a opus utilizarii fortelor militare pentru controlul migratiei nedocumentate, declarand ca astfel de masuri ar incrimina migrantii si ar deschide calea spre abuzuri.

In Mexic, violentele legate de razboiul cartelurilor au provocat deja 7.000 de morti de la inceputul anului, un nivel record. Anul trecut, confruntarile dintre bandele criminale si fortele de ordine au provocat 9.000 de victime.​