Coreea de Sud a dezvoltat o racheta de croaziera cu raza lunga de actiune capabila sa loveasca siturile nucleare ale Coreei de Nord, a anuntat sambata agentia sud-coreana de presa Yonhap, preluata de AFP.

Agentia pentru dezvoltarea apararii a inceput sa fabrice racheta sol-sol Hyunmu-3C, cu o raza de actiune de 1.500 kilometri, afirma Yonhap, citeaza un oficial din industria de aparare, sub protectia anonimatului.

Racheta Hyunmu-3C va fi de asemenea capabila sa atinga anumite regiuni din China, Japonia si Rusia. Versiunea precedenta a rachetei Hyunmu avea o portanta de 1.000 km.

Potrivit unui acord semnat cu Statele Unite, care au amplasate in aceasta tara 28.500 de soldati si asigura protectia nucleara a Coreei de Sud in caz de razboi, Seulul trebuie sa limiteze raza de actiune a rachetelor sale la maxim 300 km.

Coreea de Sud are insa dreptul de a extinde raza de actiune a rachetelor de croaziera daca nu au o incarcatura mai mare de 500 kilograme.

Phenianul dispune de circa 600 rachete Scud capabile sa atinga tinte din Coreea de Sud si Japonia. 200 de rachete Rodong-1 pot lovi capitala nipona, Tokyo.

Coreea de Nord dispune si de rachete intercontinentale Taepodong, testate pana in prezent de trei ori.

Phenianul s-a retras din negocierile din formatul Sase (SUA, Coreea de Sud si de Nord, China, Rusia si Japonia) in aprilie 2009, dupa un tir controversat de rachete sanctionat de ONU. Acest dialog, deschis in 2003, urmarea sa convinga Coreea de Nord sa renunte la programele nucleare.

Tensiunile s-au accentuat in primavara, dupa naufragiul unei corvete sud-coreene, in urma unui tir nord-coreean, in urma caruia si-au pierdut viata 46 de militari.