Insurectia islamista din Somalia a revendicat luni atentatele comise in seara precedenta in Uganda, intr-un restaurant si un club de rugby care difuzau finala Campionatului Mondial de fotbal, anunta AP, preluat de Le Nouvel Observateur. Autoritatile ugandeze au anuntat ca ultimul bilant indica cel putin 74 de morti.

Seicul Ali Mohamud Rage, un purtator de cuvant al militiilor Al-Shabab, care incearca sa rastoarne fragilul guvern sustinut de Natiunile Unite in Somalia, a revendicat atentatele din Mogadiscio. Este prima operatiune a acestei grupari, care se declara fidela al-Qaeda, in strainatate.

"Uganda este unul dintre dusmanii nostri. Tot ceea ce ii face pe ei sa planga ne face pe noi fericiti. Fie ca mania lui Dumnezeu sa se abata asupra celor care sunt impotriva noastra", a declarat, pentru Associated Press, unul dintre comandantii Al-Shabab, Yusuf Issa. Cu doua zile in urma, miscarea islamista a cerut partizanilor sai sa atace Uganda si Burundi, doua dintre tarile care furnizeaza fortele Uniunii africane de mentinere a pacii din Somalia, formate din circa 6.000 de oameni.

Autoritatile ugandeze au suspectat filiera somaleza inca de la inceput. Seful politiei din Kampala, Kale Kaihura, a subliniat ca una dintre tintele atacurilor a fost un restaurant etiopian. Or, Al-Shabab considera Etiopia drept un aliat al guvernului somalez.

Primele informatii arata ca atentatele de duminica seara au fost comise de doi kamikaze, spune purtatorul de cuvant al guvernului ugandez, Fred Opolot. Prima explozie s-a produs la restaurantul Ethiopian Village, la ora locala 22,55 si a fost urmata, dupa 20 de minute, de alte doua deflagratii la un club de rugby.

Teroristii si-au detonat incarcaturile explozive in mijlocul multimii adunate pentru a urmari, pe un ecran gigant, finala dintre Olanda si Spania. "A fost o explozie asurzitoare. Am cazut si mi-am pierdut cunostinta. Cand m-am trezit, am realizat ca eram intins pe un pat de spital si aveam o rana mare la cap", a povestit un supravietuitor, Andrew Oketa.

O organizatie umanitara din California a anuntat ca unul dintre angajatii sai americani, Nate Henn, a decedat. Printre victime figureaza si etiopieni, indieni si congolezi.