Presedintele sarb Boris Tadic si-a exprimat ingijorarea in legatura cu informatiile potrivit carora forte speciale ale politiei kosovare vor fi trimise in nordul Kosovo, transmite Novinite. Tadici a afirmat ca masura este "o amenintare foarte serioasa la adresa pacii si stabilitatii din Kosovo" si "o amenintare deschisa la razboi".

Presedintele sarb s-a referit la o declaratie a ministrului kosovar de interne, Bayram Rexhepi, care a spus recent ca va trimite forte speciale ale politiei in nordul Kosovo, o zona unde sarbii sunt majoritari. Rexhepi a adaugat ca are o intelegere scrisa cu misiunea EULEX a Uniunii Europene, lucru negat insa de catre oficialii europeni.

Tadic a spus ca responsabilitatea revine doar autoritatilor de la Pristina.

Declaratiile lui Tadic vin dupa mai multe incidente violente in nordul Kosovo.

Luni si marti, presedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, a efectuat o vizita in Balcanii de vest, unde a reiterat hotararea UE privind integrarea zonei. El a mers si la Pristina, unde a cerut respectarea legii si stoparea violentelor.

Joi, Parlamentul European a adoptat o declaratie in care cere celor cinci state membre care nu au recunoscut independenta Kosovo (Cipru, Grecia, Spania, Romania si Slovacia) sa faca acest lucru.

Pe de alta parte, mai multe informatii publicate in aceasta saptamana sugerau faptul ca autoritatile de la Belgrad iau in considerare sa pemita aderarea Kosovo la UE in schimbul unor teritorii. Serbia ar oferi Kosovo regiunea sudica Preševo Valley, unde albanezii sunt majoritari, cerand in schimb nordul Kosovo.

Serbia ar renunta astfel la obiectiile legate de aderarea Kosovo la UE.

Potrivit informatiilor, Serbia s-ar fi consultat cu Rusia inainte sa faca aceste propuneri, care vor fi prezentate dupa ce Tribunalul de la Haga va anunta decizia privind legalitatea declararii independentei Kosovo in februarie 2008.