Mass-media din Italia au inceput joi o greva de protest impotriva unui controversat proiect de lege propus de guvernul lui Silvio Berlusconi, care restrange dreptul de difuzare a interceptarilor convorbirilor telefonice din anchetele judiciare, informeaza Bloomberg.

Jurnalistii din presa tiparita nu au venit la redactii joi, impiedicand astfel aparitia cotidienelor de vineri, 9 iulie, in timp ce ziaristii din agentiile de presa, posturi de radio si televiziune, precum si cei de la publicatiile online vor inceta lucrul vineri, pastrand "o zi de tacere" mediatica, a anuntat Federatia nationala a presei din Italia (FNSI).

Proiectul de lege, care vizeaza "reglementarea interceptarilor telefonice", prevede penalizari drastice pentru publicarea in presa a convorbirilor intercepate in timpul unei anchete judiciare. Berlusconi sustine ca noua lege este menita sa apere dreptul la viata privata al cetatenilor, intrucat frecventele scurgeri de interceptari telefonice duce la "judecarea oamenilor in presa".

Protestatarii denunta proiectul de lege ca fiind o "lege-calus" impotriva presei si il acuza pe Berlusconi ca incearca sa musamalizeze actele de coruptie.

Politistii, procurorii, ziaristii, editorii de presa si partidele de opozitie spun ca noua lege merge prea departe, intrucat aceasta va impiedica investigatiile jurnalistice si va ingradi libertatea presei de a informa cetatenii in privinta chestiunilor de interes public.

Propunerea legislativa a fost adoptata de Senatul italian la inceputul acestei luni, iar dezbaterile in Camera Deputatilor incep pe 29 iulie. Berlusconi spera ca aceasta sa fie aprobata inainte de inceperea vacantei parlamentare din august.

Daca va fi adoptata, noua lege va limita de asemenea si durata in care procurorii pot obtine interceptarile telefonice - la 75 de zile, fata de 18 luni cat este in prezent.

Totodata, jurnalistii risca pedeapsa cu inchisoarea, iar editorii de presa ar putea primi amenzi de pana la 465.000 de euro pentru difuzarea continutului interceptarilor sau inregistrarilor audio si video utilizate intr-o ancheta.