O echipa de medici din Franta a realizat cu succes primul transplant complet de fata, inclusiv pleoape si canale lacrimare, pe un barbat de 35 de ani, desfigurat de o boala genetica rara, relateaza AFP. Interventia, care a durat in total 12 ore, a avut loc pe 26 si 27 iunie, la ea luand parte 10 medici.

Chirurgul sef, Laurent Lantieri, a prezentat operatia ca o premiera in lumea medicala, pentru ca, spre deosebire de cea realizata in Spania in aprilie, prezentata tot ca o premiera la vremea respectiva, aceasta a inclus si transplantul de canale lacrimare.

Lantieri, care a realizat alte patru transplanturi partiale de fata, a explicat ca reconectarea canalelor lacrimare si inlocuirea pleoapelor sunt "extrem de dificile".

"Pacientul meu se simte bine. Merge, mananca, vorbeste. Barba a inceput sa-i creasca pe noul chip. Este foarte fericit," a spus Lantieri, care a povestit ca, atunci cand barbatul s-a privit prima data in oglinda, a ridicat multumit ambele degete mari in aer.

Boala de care sufera Jerome este un tip de neurofibromatoza.

Un transplant de fata implica indepartarea intregii fete de la un cadavru, inclusiv gura si pleoapele, care va fi apoi grefata pe pacient. Nervii si vasele de sange sunt conectate cu ajutorul microscopului.

"Suntem primii care am facut un transplant de fata incluzand pleoapele si canalele lacrimare. Sunt mandru ca s-a intamplat in Franta", a declarat Lantieri.