Prima furtuna tropicala a sezonului din Atlantic a ajuns in Golful Mexicului luni, dupa ce a declansat inundatii si alunecari de teren care au ucis 10 oameni in Nicaragua, Guatemala si El Salvador, informeaza AFP. Autoritatile americane au anuntat ca in 48 de ore, furtuna Alex este prognozata sa castige in forta si ar putea sa se dezvolte intr-un uragan.

Autoritatile sunt ingrijorate de faptul ca valurile declansate in Golful Mexic ar putea impiedica eforturile de curatare a titeiului scurs in zona in urma prabusirii platformei British Petroleum. Pe de alta parte, Centrul National al Uraganelor a anuntat ca furtuna Alex nu va fi o problema pentru scurgerea de petrol.

Platformele de extractie ale companiei Shell au fost nevoite sa sisteze lucrul si sa evacueze o parte dintre muncitori, potrivit Reuters.

Sase persoane in Nicaragua au fost ucise dupa ce au fost luate de ape, alte doua in El Salvador pe coasta Pacificului si alte doua in vestul Guatemalei.

Vantul atinge viteze de 75 pana la 100 km/h. Se asteapta ca Alex sa loveasca miercuri zona cuprinsa intre Texas si Mexic.

Luna trecuta, America Centrala a fost lovita de furtuna Agatha, care a lasat in urma 275 de victime. ​