Generalul american Stanley McChrystal a adresat scuze public pentru un articol care urmeaza sa apara in editia de vineri a revistei Rolling Stone, in care generalul din Afganistan si consilierii sai ii critica pe vice-presedintele Joe Biden si pe ambasadorul american din Kabul si se declara dezamagiti de presedinele Barack Obama, relateaza BBC. NATO a declarat ulterior ca il sustine in continuare pe McChrystal, fiind vorba "numai" de un articol.

Generalul Stanley McChrystalFoto: Reuters

UPDATE Washington-ul a dispus rechemarea in tara a comandantului NATO din Afganistan, pentru a da explicatii cu privire la declaratiile din articolul controversat, informeaza presa americana.

In articol, generalul spune ca se simte tradat de ambasadorul american de la Kabul si glumeste pe seama lui Joe Biden, intrebandu-l pe reporter: "Cine e?".

"Imi ofer cele mai sincere scuze pentru acest articol. A fost o greseala care a reflectat o proasta judecata si care nu ar fi trebuit sa se intample", a spus el intr-un comunicat. "Ceea ce apare in acest articol este departe de acest standard (de integritate). Am un respect enorm pentru presedintele Obama si echipa sa de securitate nationala si pentru liderii civili si trupele care lupta in acest razboi."

Purtatorul de cuvant al NATO, James Appathurai, a declarat ca articolul este "nefericit", insa este numai un articol, iar secretarul general Anders Fogh Rasmussen are "incredere deplina ca in Generalul McCrhystal pe postul de comandant NATO si in strategia sa."

McCrhystal sugereaza ca ambasadorul din Afganistan Karl Eikenberry a folosit, in cadrul unei dezbateri de la Casa Alba, un memoriu intern care punea la indoiala suplimentarea trupelor din Afganistan, pentru a se proteja de critici pe viitor.

"Iata cineva care se apara pentru manualele de istorie. Acum daca dam gres, poate sa ne spuna, 'noi v-am zis'," spune McCrhystal.

McChrystal glumeste cand este intrebat de vicepresedintele Joe Biden.

"Intrebati despre vicepresedintele Biden? Cine e?"

Un consilier anonim vorbeste in articol si despre o intrunire a generalului cu presedintele Obama, spunand despre ea ca a fost doar o sedinta foto de 10 minute.

"Obama clar nu stia nimic despre el, cine e … nu parea foarte implicat. Seful a fost destul de dezamagit."

Un alt consilier spune despre James Jones, consultant pe probleme de securitate nationala, ca este "un clovn blocat in 1985".

Analistii spun ca McCrhystal se impotriveste retragerii trupelor din Afganistan incepand cu iulie 2011.