Rahm Emanuel, seful cabinetului de la Casa Alba, ar urma sa se retraga din actuala functie in cursul acestui an, intrucat s-a saturat de "idealismul" din cercul presedintelui Barack Obama, sustin surse de la Washington, citate de publicatia britanica The Telegraph.

Surse apropiate Casei Albe spun ca Emanuel isi va parasi functia in urmatoarele sase-opt luni, frustrat ca politicienii din jurul presedintelui american nu doresc "sa-si bata capul impreuna" pentru impunerea masurilor promovate de Administratie.

Potrivit publicatiei britanice, este un lucru cunoscut la Washington faptul ca stilul dur si pragmatic al lui Emanuel, un veteran al Congresului american, nu este foarte apreciat de apropiatii presedintelui de la Casa Alba.

Idealistii din cabinetul Obama il critica la randul lor pe Emanuel, reprosandu-i ca nu a reusit sa inlesneasca parcursul legislativ al programului de reforme promis de presedintele democrat.

Desi Rahm Emanuel se bucura de o relatie profesionala buna cu Barack Obama, se pare ca cei doi au ajuns la o intelegere potrivit careia, din cauza diferentelor de stil, seful de cabinet isi va indeplini doar jumatate din mandatul de patru ani.

Apropiatii spun ca Emanuel este de asemenea ingrijorat de munca epuizanta si de pierderea legaturii cu familia, din cauza solicitarilor la care este supus ocupand o slujba de asemenea profil. Potrivit surselor, Emanuel le-ar fi spus prietenilor ca rolul sau la Casa Alba, ca sef de cabinet, este "doar un job de optsprezece luni", din cauza intensitatii acestuia.

Un oficial din cadrul administratiei a declarat ca "nimeni nu va fi surprins" daca Emanuel s-ar retrage dupa alegerile din noiembrie, cand Partidul Democrat se va lupta pentru mentinerea majoritatii in Camera Reprezentantilor si Senat.

Potrivit publicatiei britanice, plecarea lui Emanuel ar fi o dovada in plus ca mandatul lui Barack Obama e mai greu decat se credea.