Presedintele american Barack Obama a extins sanctiunile economice ale SUA asupra Coreei de Nord pentru inca un an, motivand decizia prin faptul ca programul nuclear al Phenianului continua sa reprezinte o amenintare, informeaza Reuters.

Intr-o nota postata pe website-ul Casei Albe, Obama a declarat ca reinnoieste sanctiunile pentru ca "existenta si riscul de proliferare a armelor din material fisibil continua sa reprezinte o amenintare extraordinara".

Washington-ul a incercat sa convinga Phenianul sa reia discutiile la nivel international pentru incheierea proiectelor sale nucleare. Coreea de Nord a insistat pentru discutii directe cu Statele Unite si pentru ridicarea sanctiunilor impuse tarii.

Intre restrictiile financiare impuse de administratia precedenta a lui George W. Bush, care a scos Coreea de Nord de pe lista tarilor care sponsorizeaza terorismul, se numara inghetarea activelor coreene din SUA si o interdictie pentru cetatenii americani de a face afaceri cu nave coreene.

Sanctiunile reintra in vigoare pentru o perioada de un an incepand cu 26 iunie. Obama a decretat o astfel de extindere si anul trecut.

Masura a fost luata in contextul crizei declansate dupa ce Coreea de Sud a acuzat Phenianul ca i-a scufundat o nava si a ucis 46 de marinari. Trimisul ONU din partea Coreei de Nord a declarat marti ca orice actiune a Consiliului de Securitate ONU pe tema scufundarii navei care va fi ostila Phenianului va fi intampinata cu un raspuns militar.