Guvernul francez a decis cresterea varstei de pensionare la 62 de ani pana in 2018, de la 60 de ani cat este in prezent, in cadrul unei reforme menite sa salveze sistemul de pensii, informeaza Reuters.

"Este imperataiv sa ne salvam sistemul de pensii … nu exista solutii magice. Toti partenerii europeni au facut asta. Nu putem evita sa ne alaturam acestei miscari," a declarat ministrul muncii, Eric Woerth.

Guvernul doreste sa introduca si taxe noi pentru veniturile mari si sa extinda perioada de contributie la 41 de ani si trei luni, de la 40,5 ani, in incercarea de a corecta deficitul fondului de pensii, care este prognozat la 32 de miliarde euro in 2010. Franta cheltuie 14,4% din PIB cu plata pensiilor.

Presedintele Nicolas Sarkozy a declarat ca spera ca aceasta reforma sa convinga investitorii ca este dedicat sa pastreze rating-ul de tara al Frantei la AAA.

Sindicatele au amenintat ca vor protesta impotriva masurilor si este posibil ca acestea sa fie amendate de Parlament la votul din septembrie.

Franta are 15,5 milioane de pensionari, dintr-o populatie de 65 de milioane.