Norul de cenusa de la vulcanul din Islanda a afectat o aeronava a NATO. Mici particule de sticla au fost gasite in motoarele unor avioane de lupta F-16, dupa ce pilotii au efectuat zboruri in zona afectata de cenusa vulcanica, in Europa, a anuntat luni un oficial american, citat de AFP. "Mai multe avioane F-16 au efectuat zboruri, iar specialistii au gasit particule de sticla in motoare", a declarat oficialul pentru presa de la Bruxelles, precizand ca o singura aeronava a fost afectata, transmite AFP.

Cenusa vulcanica se poate transforma in particule de sticla la temperaturi inalte, de exemplu atunci cand trece prin motorul unui avion. "Aceasta este o problema foarte, foarte serioasa, care in viitorul nu foarte indepartat va avea un impact real asupra echipamentelor militare", a precizat acesta. "Cred ca spatiul aerian este inchis pentru un motiv real", a incheiat el.

Oficialul a declarat ca o parte dintre exercitiile militare din Statele Unite ale Americii au fost de asemenea amanate, pentru ca specialistii sa poata analiza echipamentul. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a fost blocat in Danemarca in acest weekend dupa ce traficul aerian a fost inchis din cauza vulcanului.