Printre victimele identificate ale catastrofei aviatice din 10 aprilie, de langa Smolensk, sunt doi oameni care nu se regasesc pe listele de pasageri. Potrivit unor surse rusesti apropiate anchetei, citate de newsru.com, au fost identificati 62 de morti. Astazi, 30 de sicrie vor ajunge in Polonia. Pe de alta parte, deputatul Seimului polonez, Artur Gurkski, care a facut afirmatii privind implicarea partii ruse in catastrofa aviatica de la Smolensk, a cerut scuze conducerii Rusiei, scrie Novye izvestia.

Printre victimele identificate ale catastrofei aviatice din 10 aprilie, de langa Smolensk, sunt doi oameni care nu se regasesc pe listele de pasageri. Deocamdata nu se stie cine sunt ei si ce cautau in avionul prezidential.

Potrivit unor surse rusesti apropiate anchetei, au fost identificati 62 de morti. Astazi, 30 de sicrie vor ajunge in Polonia.

Pentru 17 aprilie a fost programata ceremonia de ramas bun de la toate victimele tragicului accident. Un responsabil al guvernului de la Varsovia a precizat insa ca pana la acea data nu toti „mortii vor ajunge acasa”. Tot astazi incepe acreditarea oaspetilor straini, care „vor dori sa participe la funerariile familiei prezidentiale”, a spus el.

Expertii: Pilotii puteau evita dezastrul

Dupa patru zile de ancheta si analize, expertii au ajuns la concluzia ca pilotii avionului TU-154M al presedintelui Poloniei ar fi putut evita pana in ultimul moment dezastrul, scrie RIA Novosti, cu referie la o inalta sursa aproapiata cazului. Potrivit afirmatiilor acestuia, cercetarile efectuate de anchetatori – reconstructia manevrelor de aterizare a aparatului, informatiile oferite de descifrarea inregistrarilor de bord au aratat ca echipajul a avut sansa, pana in ultima secunda, de a evita ciocnirea cu pamantul, dar au comis o greseala fatala. In pofida tuturor avertismentelor lansate de turnul de control privind vizibilitatea foarte redusa din zona aerodromului, comandantul avionului a decis aterizarea.

Pe durata coborarii, in conditii de ceata densa, pilotii au intrat corect pe directia pistei de aterizare. Dar la un moment dat pilotii au ajuns la concluzia ca avionul nu intra in punctul de aterizare, a explicat expertul. „A fost clipa greselii fatale. Comandantul navei a accelerat, nu se stie din ce motiv a inclinat avionul spre dreapta, incercand astfel sa ia inaltime. Ca atare, o aripa a agatat varful unui copac, dupa care echipajul a pierdut controlul avionului”, a declarat expertul.

Deputatul care a acuzat Rusia si-a cerut scuze

Deputatul Seimului polonez, Artur Gurkski, ale carui afirmatii privind implicarea partii ruse in catastrofa aviatica de la Smolensk au provocat indignare la Moscova, a cerut scuze conducerii Rusiei, scrie Novye izvestia. In mesajul sau, el a declarat ca respectivele „vorbe au fost rostite intr-un moment de soc profund”. Gurski a explicat ca interviul acordat presei poloneze, unde a lansat presupunerea vizand vinovatia Moscovei de moartea presedintelui Poloniei, a fost facut in tren, in drum spre Smolensk, la numai cateva ore dupa tragicul accident. „Tot ce am spus atunci ziaristilor a fost rostit sub influenta a doua emotii – o disperare ucigatoare si o deznadejde fara margini”.

Scuzele au fost publicate in doua ziare – Novye izvestia (Rusia) si Nasz Dziennik (Polonia).

Intre timp, cuvintele deputatului potrivit caruia prabusirea avionului ar fi fost provocata de Rusia a generat indignare in Rusia si Polonia. Partidul Platforma civica al premierului Donald Tusk a catalogat aceste cuvinte drept „o lovitura in spate”. „Scandal, scandal si iar scandal. Cand se constata o apropiere reala intre cele doua popoare si care, din pacate, s-a nascut intr-un moment tragic, aceste afirmatii ale domnului Gurski sunt calificate de Platforma civica drept o lovitura in spate. Si din partea cui? Din partea unui coleg de parlament, a unui polonez”, a spus Andrzej Halitzki, presedintele comisiei pentru politica externa a partidului.