Fostul presedinte moldovean Vladimir Voronin sustine ca Washingtonul ar fi santajat Chisinaul sa trimita militari in Afganistan, in schimbul a 262 de milioane de dolari, asistenta financiara oferita recent de guvernul american, relateaza Jurnal de Chisinau.

Voronin a declarat la un post de televiziune apropiat partidului comunistilor ca Statele Unite santajeaza Republica Moldova pentru fiecare militar trimis in operatiunile de mentinere pacii din strainatate. El sustine ca oficialii americani l-au santajat in mandatul sau de presedinte sa trimita militari in Irak, in schimbul ajutoarelor venite prin intermediul programelor americane destinate tarilor sarace.

Mai mult, liderul Partidului Comunist din R. Moldova, aflat acum in opozitie, acuza actuala putere de la Chisinau ca a primit recent 262 milioane de dolari, asistenta financiara americana in schimbul acceptului de a trimite militari moldoveni in Afganistan.

"Fractiunea comunista nu va vota prostia de a trimite militari in Afganistan. Pentru nimic in lume. Nu piere lumea fara aceste credite. Viata unui om e mai pretioasa decat aceste milioane de dolari", a spus Voronin.

Voronin a oferit exemplu razboiul dus de Uniunea sovietica in Afganistan, unde au murit si cateva sute de moldoveni. "Stim ce inseamna Afganistanul inca din timpurile sovietice. Nu este deloc necesar sa ne aventuram intr-o asemenea operatiune", a subliniat fostul presedinte.

Statele Unite nu au reactionat deocamdata la acuzatiile de santaj ale fostului presedinte moldovean, insa declaratiile sale sunt infirmate de autoritatile moldovene. "Sunt inventii de-ale lui. Nu am luat si nu o sa luam o decizie privind trmiterea de militari moldoveni in Afganistan sau Irak", a declarat presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu.

"Republica Moldova nu trebuie sa fie doar beneficiara ci si parte integranta a sistemului politic mondial si, in acest sens, trebuie sa participe inclusiv si in misiuni de mentinere a pacii si securitatii. Nimeni, niciodata, nu poate conditiona o tara suverana in a face sau a nu face ceva”, a afirmat premierul moldovean Vlad Filat.

Republica Moldova a participat din vara lui 2003 la operatiunile postconflict din Irak, unde a trmis peste 100 de genisti, aproape toti instruiti in Statele Unite.Nici un militar moldovean nu a murit in cadrul acestor operatiuni, insa unul a fost ranit. La sfarsitul lui 2008, Chisinaul si-a retras contingentul militar din Irak, la solicitarea autoritatilor irakiene. In prezent, Republica Moldova are observatori militari in Liberia, Coasta de Fildes si Sudan, toate sub egida ONU.