Un fost angajat al bancii HSBC din Geneva, care a furat mii de informatii privitoare la conturile bancare, s-a declarat dispus sa le furnizeze autoritatilor germane liste cu persoanele banuite de evaziune fiscala. Este vorba despre acelasi informatician care a dat deja o parte din aceste date autoritatilor din Franta, informeaza AFP.

Herve Falciani, fost angajat al serviciului informatic al bancii, a fost in centrul unei dezbateri similare in Franta, anul trecut. In luna august, ministrul francez al Bugetului, Eric Woerth, a anuntat ca a intrat in posesia unei liste de 3.000 de detinatori de conturi in Elvetia, banuiti de evaziune fiscala. Intrebat cine i-a furnizat aceste nume, ministrul a declarat ca le-a obtinut "anonim si fara compensatie financiara, prin declaratiile institutiilor bancare".

O ancheta realizata de cotidianul Le Parisien a aratat insa ca o parte din aceasta lista provine de la un furt realizat la sfarsitul anului 2008, in prejudiciul HSBC Private Bank din Geneva. Publicatia din Hexagon a scris la finele anului 2009 ca autorul infractiunii este un fost angajat al serviciului informatic al bancii, acum refugiat in Franta.

Presa din Germania scrie acum ca informaticianul ar putea furniza o lista cu numele a 1.300 de evazionisti, in schimbul careia cere o recompensa de 2,5 milioane de euro. Suma pe care fiscul german ar putea sa o recupereze dupa ce intra in posesia listei se ridica la 100 de milioane de euro, potrivit jurnalistilor germani.

Acest caz a lansat o dezbatere publica de proportii in Germania, cu privire la moralitatea unei eventuale achizitii de date furate.